Přihlásit

Úbytek lišek přenášejících nakažlivý svrab může být jenom zdánlivý (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou - Lišek nakažených prašivinou, která se přenáší i na člověka, na Žďársku ubylo.
Myslivci ale zatím nechtějí být přehnanými optimisty.
"Loni byl prašivinou neboli svrabem zamořen celý Černý les u Zelené hory, letos jsme tam zatím ulovili jenom jednu lišku, která byla zdravá. Že už je vyhráno, se ale říct rozhodně nedá," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.
"Na polích rychle vyrostlo obilí, kukuřice a řepka, lišky se ukrývají tam a není možné provádět další odlov," dodal Sedlář. Svrab, který se prostřednictvím volně pobíhajících psů může přenést i na lidi, však měla liška nedávno ulovená v okolí Velkého Dářka. "Pes, kterého majitel pustí v lese na volno, čichá k norám i pařezům, kde se nemocné zvíře otíralo, a tímto způsobem se parazitem nakazí i on.
A od něj pak hlavně děti, které jsou s ním v těsném kontaktu, třeba se s ním mazlí," dodal Sedlář.
Liška trpící svrabem se pozná podle olysalé zadní část těla a oháňky.
Zákožka svrabová, která onemocnění způsobuje, se svému hostiteli zavrtá do pokožky, kde si razí chodbičky, ve kterých naklade vajíčka.
Z těch se pak vylíhnou larvy, které žijí na povrchu těla. Dospělé samičky se pak znovu zavrtávají do kůže, kde kladou vajíčka, anebo se rozšíří na dalšího hostitele.
U lidí se onemocnění projevuje intenzivním svěděním, postižený se škrábe a v místech porušené kůže se tvoří strupy. Do ran může být druhotně zanesena infekce a začnou hnisat.
"Onemocnění svrabem nám hlásí lékaři, v poslední době se o žádnou závažnou epidemii nejednalo, pouze o sporadické případy, anebo rodinný výskyt," vyjádřila se vedoucí epidemiologie žďárského územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou René Mašová.
"Svědění je postupně natolik úporné, že postiženého donutí vyhledat lékaře," poznamenala k onemocnění epidemioložka.

***
Zákožka svrabová
- nákaza zákožkou se může projevit až za několik týdnů
- během několika měsíců se může vyvinout z jedné zákožky až několik set jedinců
- parazit napadá především meziprstní prostory, okolí genitálu, zápěstí, záhyby loketního a kolenního kloubu či podbřišek
- úporné svědění postiženého donutí vyhledat lékaře
- mimo lidské tělo zákožky vydrží ve vlhkém prostředí jen dva dny


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.