Přihlásit

Chov jelenovitých v Belgii (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Asociace farmových chovů jelenovitých (AFCHJ) letos v květnu ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR (ASZ) uspořádala odborný zájezd do Belgie a Lucemburska. Program byl sestaven speciálně pro chovatele jelenovitých, takže zahrnoval návštěvu chovu jelenů, muflonů a divokých prasat.
Kromě zemědělství však zhruba čtyři desítky účastníků zájezdu viděly v okolí také řadu zajímavých turistických atrakcí. Nejzajímavějšími cíli cesty byly zejména farmy, chovající zvěř.
Jedna z nich hospodaří na 40 ha pastvin, majitel na nich chová sto laní jelena lesního původem ze Skotska a sedm až osm chovných jelenů. Kolouchy na podzim odstavuje do jednoduché stáje. Prodává zvířata na chov, ale hlavní produkcí je jelení maso. Jeleni se poráží přímo na farmě, ale veterinární prohlídka probíhá na jatkách. Maso majitel prodává sám přímo z farmy. Farma dostává ekologické dotace na půdu. Na farmě je dále provozována agroturistika (roční návštěvnost asi 3000 lidí). Kromě jelenů chovají také černý zakrslý skot z Beninu a vřesové ovce.
Další farmářská rodina hospodaří asi na 70 ha. Farma chová 200 daňků, 90 jelenů a 100 divočáků. Majitelé prodávají živou zvěř hlavně do Francie. Divočáci jsou v lese, kde jsou oplůtky s elektrickým ohradníkem nad zemí. V nich jsou jednotlivé skupiny. Selata se odstavují v sedmi týdnech a jsou porážena ve hmotnosti 50 kg. Maso majitelé prodávají přímo a zároveň je používají k přípravě pokrmů hostů farmy ve stylovém penzionu přímo na farmě. Klienty penzionu jsou v létě spíše turisté a na podzim lovci, kteří pořádají v okolních rozlehlých lesích naháňky na divočáky a jeleny. Na farmě upořádali pro naši delegaci bohatou hostinu z grilovaného divočáka a degustaci četných druhů belgického piva.
Velkým zážitkem pro členy zájezdu byla také návštěva baziliky Svatého Huberta, kde skupina trubačů nacvičovala skladby pro nedělní mši.
Ze spokojených reakcí účastníků lze zájezd hodnotit velmi pozitivně. AFCHJ děkuje cestovní kanceláři i ASZ za výbornou organizaci. Fotografie jsou k dispozici na internetových stránkách Asociace soukromého zemědělství České republiky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.