Přihlásit

Křivoklátskými lesy vede nová naučná trasa (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zkamenělí trilobiti, staleté stromy, divoká zvěř nebo historie pradávných obyvatel, to je nová stezka Křivoklátska

Skryjský luh
Stezka začíná v obci Skryje na Rakovnicku. Vytvářet ji pomáhal i vedoucí lesní správy Křivoklátsko Pavel Rus. "Je to opravdu půvabná cesta, nejdřív se vine podél potoka směrem ke zřícenině hradu Týřov, později zahne do lesa. Procházíte krásným údolím podél zalesněných strání. Hlavně po ránu je v lese spousta zvěře, třeba jelen, divoké prase nebo muflon, samozřejmě lesní ptactvo včetně vzácného orla mořského nebo čápa černého," popsal dojmy z procházky Rus.
Průvodci jsou návštěvníkům informační tabule. Nejhezčí je prý závěr cesty. "Je tam torzo staletého buku, který zlomila vichřice. Na něm je napsaná takzvaná ,Prosba lesa', desatero, jakým se řídí lesníci. Kousek dál stojímaketa středověkého milíře na pálení dřevěného uhlí, tak se tady dřív lidé živili," dodal Rus.

Národní park v roce 2012?
Z Křivoklátska, kam přírodní atrakce patří, by mohl v budoucnu vzniknout národní park. Plány na jeho vytvoření jsou už několik měsíců hotové. "My jsme veškerou dokumentaci předali ministerstvu životního prostředí," uvedl vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko Petr Hůla.
Vzniku národního parku předchází přijetí zákona. "Poslanecká sněmovna musí chválit zákon o vzniku Národního parku Křivoklátsko. Proces schvalování, který teď startuje, by měl trvat zhruba rok," uvedla před několika dny mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jandeková.
Křivoklátsko by se tak stalo pátým národním parkem v Česku. "Dalo by se říct, že je to jedna z nejstarších chráněných oblastí na světě, už ve středověku si Křivoklátsko hlídali králové a knížata, kteří sem jezdili lovit," uvedl Hůla.
V oblasti rostou rostliny a stromy, které se tady vyvíjely i tisíce let a jsou původní. Kromě toho jsou lesy s příkrými svahy a hlubokými údolími plné divokých a vzácných zvířat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.