Přihlásit

V průběhu srnčí říje by měli řidiči být na silnicích opatrnější (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pole s obilím a řepkou rychle dozrávají a jejich původně zelená barva se mění na odstíny hnědé. Červenec je časem žní, a ty letošní jsou díky vyšším cenám obilnin a řepky velmi očekávané. Postupně kombajny sklízí ozimé ječmeny, řepku, ozimou pšenici a v teplejších regionech i sladovnický ječmen. Při deštivém průběhu počasí ztrácí sladovnický ječmen a potravinářská pšenice rychle kvalitu, která je při výkupu bedlivě sledovaná. Pole poskytující pro zvěř dostatek klidových a potravních možností se rázem po přejezdu kombajnu a podmítače mění na potravní poušť, bez zdroje potravy, bez krytu i vody pro zvěř.
Žně mají i predátoři a zvláště drobná zvěř zažívá v tomto období citelné ztráty. Přehlednost terénu nahrává liškám, kunám i přemnoženým dravcům. Velké škody na zvěři způsobují i rychle jedoucí sklízecí mlátičky, které jsou dnes tiché a díky dokonalejší technice mají při sklizni vysokou pojezdovou rychlost. Kvůli tomu, že ekologičtí aktivisté v Evropě prakticky zablokovali používání hybridů kukuřice selektivně odolných proti napadení zavíječem kukuřičným, jsou každoročně aplikovány do polí tuny jedovatých insekticidů likvidující všechen hmyz i necílové organismy, což svádí k myšlenkám, kdo vlastně soustavnou kampaň proti GMO plodinám financuje.
V přírodě pozorujeme rychlý růst mláďat spárkaté zvěře, které postupně přivykají krom sání mateřského mléka na příjem rostlinné potravy. Veřejnost by měla být citlivě upozorňována, že bezohledné chování v přírodě a volné pobíhání psů je v tomto období pro volně žijící živočichy škodlivé.
V druhé polovině července probíhá srnčí říje. Na tichých procházkách přírodou můžeme pozorovat teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Silní teritoriální srnci srdnatě hájí svoje území, často obchází jeho hranice, obnovují značení a vytrvale vyhání slabší srnce.
V průběhu říje se zvyšuje migrační aktivita srnčí zvěře, upozornění je nutno adresovat zvláště řidičům, kteří by měli být na silnicích obezřetní zvláště v lesních úsecích na častější přechody srnčí ale i černé zvěře. Kolize se silnějším kňourem může mít fatální důsledky, přinejmenším hraničící s totální destrukcí vozidla, proto jezděme po silnicích ohleduplně nejenom vůči ostatním řidičům či volně žijícím živočichům, ale i v zájmu vlastní bezpečnosti. Na vozovce nemusí stát jenom stokilový kňour, ale i spadlý náklad, vyvrácený strom po letní bouřce, cyklista či nepozorné dítě.
Červenec je dobou dovolených, a proto musí myslivci dodržovat všechny zásady bezpečnosti při lovu, zejména za snížené viditelnosti - večer a brzy ráno. Nejen s houbaři, ale dnes i s cyklisty, se můžeme v honitbách setkat na nejneuvěřitelnějších místech a v době, která někdy překvapí.
Myslivce by již neměl zaskočit pohled na houbaře procházející temnou lesní houštinou za prvního ranního rozbřesku i za večerního soumraku, kdy jsou podmínky pro sběr hub silně omezeny faktem, že není nic vidět. Houbaření je vášeň, která nedá lidem spát a je nutné s tím počítat.
Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost ke zvěři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.