Přihlásit

Při slavných bennetovských honech padly tisíce koroptví (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

James Gordon Bennett junior, osobnost, která začátkem 20. století proslavila Nepomucko zcela výjimečným způsobem

J. G. Bennett junior se narodil 10. května 1841 v New Yorku, hlavní vzdělání získal ve Francii. Jeho otec byl významnou postavou v historii amerických novin, a proto není divu, že se v jeho stopách vydal i James Gordon junior. V roce 1877 se však provinil proti společenským mravům v New Yorku, když přišel opilý na party, kde přede všemi přítomnými močil do krbu.
Toto nepřijatelné chování jej navždy vyloučilo z tamních společenských kruhů a donutilo k přestěhování do Evropy. Nikdy se neoženil a svůj roční příjem 16 milionů dolarů investoval převážně do rozvoje vědy a techniky, především leteckého a automobilového průmyslu.
Byl spoluzakladatelem prvního klubu hráčů vodního póla v Americe, o několik let později založil vlastní pohár v automobilových závodech a letech plynovým balonem, který probíhá dodnes. Poblíž stadionu Rolanda Garrose, místa utkání French Open, je ulice pojmenovaná Avenue Gordon Bennett. Zemřel 14. května 1918, je pochován na významném francouzském hřbitově Cimetiére de Passy.

Čím se zapsal do historie Nepomucka?
Díky němu se poprvé v kraji objevily automobily, díky němu byl na zámek Zelená Hora přiveden telefon, kvůli němu bylo během pár dní postříleno v okolí Nepomuku t na 20 tisíc koroptví. O tzv. bennettovských honech se odborné tiskoviny po celém světě zmiňují dodnes.
Svědectví o nich přináší i pohlednice, která urazila zpáteční pouť dlouhou téměř tisíc kilometrů ze sladké Paříže zpět na úrodné Nepomucko, do kraje, z něhož byla roku 1904 odeslána!
Poslechněte si příběh, od kterého uběhlo již více než 106 let. Toho večera jeden z mnoha pozvaných hostů, zřejmě francouzský šlechtic, usedl v zámeckém pokoji pod svitem petrolejové lampy za velký dubový stůl, vzal do rukou pero namočené v inkoustu a pohlednici zelenohorského zámku, aby do ní celý rozrušený zážitky uplynulého dne vepsal následující řádky... (jsou uvedené v rámečku, poznámka redakce).

Slavné hony
Bennetovské hony se uskutečnily v době, kdy zelenohorský zámek vlastnil kníže Engelbert Ferdinand z Auerspergu, za něhož byly na velkostatku zřízeny velké obory, ve kterých byly pořádány i jiné znamenité hony. Například roku 1902 zde byl hoštěn následník rakouského trůnu Ferdinand d'Este. O dva roky později byl celý zámek pronajat za 200 tisíc korun americkému milionáři, vydavateli deníku New York Herald, Jamesi Gordonu Bennettovi. Bennett si dal do nájemní smlouvy zároveň i podmínku, že zde musí během deseti dní zastřelit na 10 tisíc koroptví.
Koroptve byly už dlouho předtím zakupovány a sváženy z dalekého okolí. Zároveň byly pro potřeby hostů upraveny některé zámecké komnaty a rodina velkostatkáře Auersperga se proto musela přestěhovat do lesního úřadu, tedy do budovy staré zelenohorské pošty v Nepomuku. Protože už během tří dnů bylo zastřeleno na 9350 koroptví, byla smlouva rozšířena na 15 tisíc koroptví.
Vlastního honu se denně účastnilo 350 - 400 lidí, kromě samotných lovců především honci, nosiči a nabíječi. Hony probíhaly od 10.30 do 14 hodin, poté následoval výřad.
Nakonec bylo za celou dobu vystříleno celkem 57 tisíc ran, jimž padlo za oběť 18 353 koroptví. Závazek ve smlouvě byl naplněn.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.