Přihlásit

Myslivci se vydají na lov vysoké zvěře (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SRPEN V MYSLIVOSTI
Ústecký kraj
Pokud to počasí dovolí, na polích v srpnu pokračuje sklizeň obilnin. Ta letošní je v některých regionech o dva týdny zpožděná, což se výrazně projeví i na kvalitě produkce.
Deštivé počasí způsobuje napadení nesklizených obilnin černěmi (houbami rodu aspergillus, cladosorium,.) a postupně ztrácí kvalitativní ukazatele. U sladovnického ječmene dochází ke ztrátě barvy, poklesu obsahu škrobu, poklesu klíčivosti a k porušení enzymatického aparátu, který je nutný pro sladování ječmene. U pšenice a žita dochází rychle k ztrátě objemové hmotnosti a pádového čísla, které jsou důležitými výkupními parametry.

... První zrno do zásypů
Sklizní se zvěři i dalším volně žijícím živočichům ve velmi krátké době změní potravní a krytové podmínky. Po přejezdu kombajnu se pole, poskytující dříve dostatek klidových a potravních možností, rázem mění na "potravní poušť", bez zdroje pastvy, krytu i vody pro zvěř.
Sláma je za kombajnem většinou ihned drcena a rozmetena na pole a krátce na to je provedena podmítka, která zapraví do půdy slámu a zlikviduje poslední zbytky možné pastvy pro zvěř. To předznamenává počátek intenzivnější péče myslivců o zvěř. Již v srpnu platí stará zásada: "Poslední snop z pole, první zrno do zásypů", tedy po žních je nutno začít s přikrmováním spárkaté přežvýkavé zvěře, protože ta má v tomto období přizpůsobený trávicí systém pro trávení škrobnatých zrnin. Letošní sklizeň obilnin bude dobrá a obilní zadiny pro zvěř bude dostatek. Důležitá je však kontrola kvality krmiv. Obilí nesmí být vlhké (vlhkost do čtrnácti procent) nebo zaplísněné, protože pak obsahuje i nebezpečné mykotoxiny, které zvěři následně způsobí závažné zdravotní problémy včetně poruch plodnosti. Při kombajnové sklizni a sběru slámy dochází k velkým škodám na drobné zvěři.

Končí srnčí říje, začíná lov
Na tichých procházkách přírodou můžeme ještě začátkem srpna pozorovat končící srnčí říji, teritoriální chování srnců a jejich vzájemné potyčky. Po ukončení srnčí říje začíná lov silnějších trofejových srnců. Od 1. srpna začíná doba lovu zvěře vysoké, mufloní, jelena siky, dospělé zvěře černé nebo holuba hřivnáče. Od 16. srpna pak dále zvěře daňčí, siky Dybovského a všech našich husí.
U jmenovaných druhů spárkaté zvěře se myslivci věnují výlučně průběžnému odstřelu samců prvn í věkové třídy a nevodících samic. Černá zvěř přechází z pšeničných polí do kukuřičných lánů, ve kterých je prakticky nelovitelná až do sklizně.

Zkoušky loveckých psů
Okresní myslivecké spolky ČMMJ pořádají zkoušky lovecké upotřebitelnosti pro lovecké psy. Myslivci do přírody vypouštějí odchované bažanty a koroptve a dále provádějí monitoring zdravotního stavu volně žijících ptáků, a případné odchylky či úhyny okamžitě hlásí veterinářům.
Při teplém počasí se často u divokých kachen na zabahněných rybnících vyskytuje botulismus, který způsobuje hromadné úhyny. V krajině chybí voda, proto při suchém počasí musí myslivci doplňovat vodu do napajedel. Nedostatek vody v krajině způsobuje i vysokou migraci zvěře, která je jednou z příčin škod na zemědělských kulturách.

Zmenšit honitby? Těžko
Na sklizených polích probíhá orba a následné setí ozimé řepky jako hlavní tržní plodiny současnosti. Často jsou osety souvislé plochy přesahující 500 hektarů, což dokládá nesmyslnost argumentů lobbistů, kteří prosazují snížení velikostí honiteb na sto hektarů.
Pokud chceme z prázdninových procházek odcházet z přírody s poznáním, dosyta občerstveni rozmanitostí přírody, nechť nás na našich toulkách provází také ohleduplnost k volně žijící zvěři.
Bez jakýchkoliv blokád a demonstrací ekologických aktivistů začali rybáři v některých regionech odstřel zákonem chráněných kormoránů. Již deset let ekologičtí aktivisté tvrdí, že výskyt kalamitně přemnoženého kůrovce na Šumavě již graduje, a ten mezitím způsobil škodu Českému republice jako vlastníku tamních lesů v řádu miliard korun. Ekologové i nadále ochraňují svými těly kůrovcem napadené stromy a prosazují devastaci dalších částí Šumavy.

Myslivci vs. houbaři
Srpen je dobou dovolených, a proto musí myslivci dodržovat všechny zásady bezpečnosti při lovu, zejména za snížené viditelnosti - večer a brzy ráno. Nejen s houbaři, ale i s turisty a cyklisty, se můžeme v honitbách setkat na nejneuvěřitelnějších místech a v době, která někdy překvapí. Myslivce by již neměl zaskočit pohled na houbaře procházející temnou lesní houštinou za prvního ranního rozbřesku i za večerního soumraku, kdy jsou podmínky pro sběr hub silně omezeny faktem, že není nic vidět. Houbaření je vášeň, která nedá lidem spát a je nutné s tím počítat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.