Přihlásit

Navštivte lovecké exponáty na hradě Křivoklátě (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KŘIVOKLÁT
Silueta hradu Křivoklát vévodí lesnaté krajině, někdejšímu zeměpanskému hvozdu. Výstavný královský hrad, který dosáhl rozkvětu za vlády Přemyslovců, Lucemburků a Jagellonců, se stal centrem nejvýznamnějšího loveckého revíru českých panovníků. Lov byl nejen šlechtickou kratochvílí, ale jedním z prostředků demonstrace politické moci vládce. Za posledních majitelů, Fürstenberků, se na hrad dostaly v 19. století bohaté sbírky, a to i ty, které se vztahují k lovectví. Dnes je expozice lovu v tzv. Velké věži.
Čeští panovníci, ale i arcivévoda Ferdinand Tyrolský, členové rodu Valdštejnů, Fürstenberků ve zdejších hvozdech rádi lovili. I v dobách, kdy Křivoklát nepatřil vladařům, sem členové císařských rodin zajížděli na hony. Ve sbírkách se tak dodnes zachoval unikátní honební vůz, v němž lovil císař Karel VI. (otec Marie Terezie), a obsáhlá cenná sbírka loveckých zbraní.
V této historické kolekci jsou zastoupeny i práce známých mistrů puškařského řemesla (např. pražského Antonína V. Lebedy, rakovnického Jana Vaširovského, lounského A. Guttwirtha a dalších českých, evropských a dokonce i zaoceánských výrobců). Kuriózním souborem je pak sbírka křivoklátských pytláckých pušek.
Atmosféru štvanic na zvěř přibližují mědirytiny - díla vyhledávaného autora loveckých scén Johanna Eliase Ridingera (1695-1767).
Také ostatní obrazy, trofeje i preparované úlovky připomínají někdejší bohatství křivoklátských hvozdů a hojnost zvěře. Jedna z rozměrných olejomaleb například zachycuje kapitální úlovek Fürstenberků - padlého jelena dvanácteráka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.