Přihlásit

Myslivcem snadno a rychle... (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Padělat se dá všechno. Známky, peníze, maturitní i vysokoškolské vysvědčení. Společné mají to, že je to nelegální.
Policisté z pardubické hospodářské kriminálky teď měli jeden případ právě na téma padělání a pozměňování veřejné listiny.
"Oznámení jsme přijali už v roce 2010 od nejmenovaného úřadu, který vydává potřebná lovecká oprávnění. Vše vyplulo na povrch tehdy, když jeden z úředníků nenechal bez povšimnutí fakt, že se lidé žijící ve Východních Čechách, kteří chtějí získat rybářský lístek, začínají ,proškolovat' v Praze. Žadatelé si prý většinou vyřizují potřebné zkoušky v místě bydliště, ale tenkrát tomu tak nebylo. Na základě tohoto zjištění se začaly prověřovat nejen rybářská, ale i lovecká oprávnění. Na úřadech v našem regionu byly prověřeny žádosti a díky tomu se objevily nesrovnalosti u pět osob a v současné době padlo šest obvinění," řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.
Za zprostředkováním loveckého průkazu by měl stát 58letý muž z Pardubic. Je obviněn z toho, že v uplynulých letech měl pěti osobám z Pardubicka zařídit falešná potvrzení o řádně vykonaných zkouškách z myslivosti, které údajně proběhly v roce 2008.
"Kriminalisté tento fakt začali prověřovat. Vyšlo přitom najevo, že žádná z těchto osob u organizace, jejíž razítko bylo na závěrečném certifikátu, zkoušky nesložila. Policejnímu vyšetřování neunikli ani zkušební komisaři, kteří byli na certifikátu podepsáni. Všech devět zkušebních komisařů přitom jednoznačně prohlásilo, že údajné jejich podpisy na veřejných listinách jim nepatří," uvedla mluvčí pardubické policie.
Pět osob, které na základě předložených dokladů požadované osvědčení získaly, nyní čelí stejnému obvinění, jako osoba, která jim potvrzení měla zprostředkovat.
Kriminalistům se také podařilo získat některé z certifikátů, které jejich majitelé předkládali na úřadech coby originální listiny.
"V souvislosti s tímto trestním stíháním se do případu vložilo i Oddělení správního řízení odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, které ve věci odebrání zbraně a loveckých průkazů zahájilo správní řízení. Jak zprostředkovateli, tak i osobám, které na magistrátech ,falešné' certifikáty předložily, v případě prokázání viny hrozí až dvouleté vězení, nebo peněžitý trest," uzavřela Eva Maturová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.