Přihlásit

Bizarní sbírkový předmět (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve sbírkách NZM Ohrada, na loveckém zámku u Hluboké nad Vltavou, se nachází podivný předmět - vycpaný krahujec nesoucí na zádech vlaštovčí hnízdo. Zpočátku jsme se domnívali, že jde o nějaký žert nebo méně zdařilý výtvor preparátora Václava Špatného.
Ten totiž pro muzeum vedle vynikajících preparátů ptáků, savců a ryb s oblibou občas zhotovoval i tzv. žertovné skupinky. Byla to např. oblečená a různě upravená vycpaná zvířata, např. lišák jako venkovský učitel, kuchař nebo myslivec, vydra jako rybář, straka jako student apod. Tyto preparáty byly v 60. letech minulého století vyřazeny a až na několik výjimek, bohužel, zlikvidovány.
V časopise Vesmír z roku 1888 jsme při studiu jiných pramenů spíše náhodně objevili článek autora J. Kafky, z něhož vyplývá, že krahujec s hnízdem do této kategorie nepatří, má zcela odlišný a bezesporu zajímavý příběh. Na jaře roku 1887 si začal párek vlaštovek stavět hnízdo na jedné třeboňské lékárně. Zvolil si k tomu nevhodné místo, u domovního zvonku. Každé zatáhnutí zvonku hrozilo hnízdo porušit. Pan lékárník jej proto dal několikrát strhnout, ale vlaštovky umíněně stavěly vždy na stejném místě. Lékárník tam proto umístil, pro jejich odstrašení, vycpaného krahujce. Vlaštovky se nejprve opatrně vzdálily, ale pak začaly, s posilou družek, na krahujce dorážet. Nakonec, když zjistily, že jim nemůže ublížit, se daly do stavby hnízda přímo na jeho hřbetě. Úspěšně pak odtud vyvedly dvoje mladé.
Po čase bylo hnízdo i s krahujcem sejmuto a darováno muzeu na Ohradě. J. Kafka ve Vesmíru s nadsázkou uvažuje, zda se nejednalo ze strany vlaštovek o sladkou pomstu svému úhlavnímu nepříteli.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.