Přihlásit

Sejmula jsem kňoura, líčí řidička svůj zážitek z R6 (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci varují před nebezpečím, které v noci hrozí řidičům mezi Karlovými Vary a Chebem. Na některých úsecích rychlostní silnice R6 totiž chybějí zábrany. Automobily tak zabíjejí oslněnou lesní zvěř.

Jedním z řidičů, kterému vběhlo do jízdní dráhy divoké prase, byla tento týden osmatřicetiletá chovatelka exotických pavouků Theresa Vojtová. "Zničehonic se přede mnou na silnici objevil dvousetkilogramový kňour. Tak jsem ho sejmula. Je po smrti, auto mám poškozené. Kapitální kousek se chystali na podzim ulovit myslivci z mysliveckého sdružení Odrava. Já jsem je bohužel předešla," řekla chovatelka.
Nic by se podle ní nemuselo stát, kdyby zábrany zamezily divoké zvěři přístup na rychlostní silnici. Chovatelčin vůz přimáčkl zvíře na svodidla. Přivolaní myslivci proto museli těžce zraněné zvíře v hodnotě šest až deset tisíc korun zastřelit.
Podle policie se letos jednalo na úseku z Odravy směrem na Cheb o jedinou dopravní nehodu se zvěří. "Alkohol u řidičky vyloučila dechová zkouška. Způsobená škoda činí 16 tisíc korun. Loni v tomto úseku došlo k podobné dopravní nehodě," sdělila mluvčí chebské policie Martina Hrušková.
Její kolegové na Sokolovsku měli na rychlostní silnici R6 mnohem více práce. Z policejních statistik totiž vyplývá, že zvěř na rychlostní silnici R6 byla loni příčinou šesti dopravních nehod. Letos jich bylo také šest.
Kritická je podle Theresy Vojtové zejména situace v místě, kde se v Odravě vyjíždí od benzinové čerpací stanice na R6 směrem do Chebu. "Za protihlukovou stěnou je cíp zeleně, ze kterého se dostane zvíře přímo na silnici. Kňour se prostě rozhodl, že půjde na dálnici. Nezabránil mu v tom žádný plot, příkop či jiná zábrana. V těchto místech umírá ročně kolem 16 kusů zvěře. Jsou i mrtví lidé," upozorňuje Vojtová.

Myslivecká sdružení tipovala nebezpečná místa
Myslivci o nebezpečí vědí. "Už před dvěma roky jsme upozorňovali odbor životního prostředí, že přicházíme na silnici hlavně o srnčí a černou zvěř, protože chybí oplocení. Dozvěděli jsme se, že se s ním počítá, ale po dostavění rychlostní silnice," vysvětlil člen Mysliveckého sdružení Odrava Jiří Baron. Dodal, že tento týden myslivci vše připomínali i na Okresním mysliveckém spolku.
Pražské Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje, že část R6 je v předčasném užívání. "Ploty se zde v rámci celé stavby postupně zřizují. Hotovo má být do konce letošního října," informovala mluvčí Nina Ledvinová.
Ředitelství také uvedlo, že v roce 2006 na své náklady právě k omezení přechodu zvěře přes R6 u Odravy nainstalovalo na stávající směrové sloupky plašiče zvěře wareflex. A určitě tak došlo k viditelnému snížení střetů se zvěří.
"U čerpací stanice pohonných hmot u Odravy se nachází protihluková stěna a svodidla. Takže jde o velkou náhodu, pokud zde došlo ke střetu s kancem," doplnila mluvčí Nina Ledvinová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.