Přihlásit

Mladí myslivci nezahálí ani o prázdninách (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Také přemýšlíte, co jsou to "světla", "kazatelna" či "kaňkování"? Ani já jsem to nevěděla. Letos však naše dcera a syn začali navštěvovat myslivecký kroužek a i já začínám pomalu přivykat myslivecké mluvě.
Přesto, že dětí není v kroužku mnoho, je radost vidět jejich nadšení z poznávání přírody. Koncem července se naše děti zúčastnily mysliveckého tábora ve středisku Monte Lope u Lopeníku v Bílých Karpatech. Pořádala ho Českomoravská myslivecká jednota a díky vedoucímu kroužku mohly jet i děti z Partutovic. Přesto, že nikdy nebyly naše děti nadšené z táborů, tento se jim velmi líbil. Vedoucí z řad myslivců je učili poznávat rostliny, stromy, zvěř, odlévat stopy muflonů, divočáků a jiné zvěře, poznávat myslivecké pomůcky či plemena loveckých psů.
Zažili, jaké je to na čekané, jak se spí v lese pod širákem, a také si i vystřelili z malorážky na terč. Velkým zážitkem pro ně bylo i vyvrhování divočáka za bouřlivé noci při svitu baterek.
Tábor utekl jako voda, děti jsou už dávno doma, ale díky obětavosti vedoucího kroužku se scházejí mladí myslivci i o prázdninách. Jednou týdně chodí do lesa na mysliveckou chatu, kde se učí poznávat rostliny, stromy, zvěř a vše, co se týká myslivosti a přírody. Na oběd si s chutí opečou špekáčky, nebo jim vedoucí uvaří guláš či jinou dobrotu. Domů se vracejí unaveni, ale plni nových zážitků. Chtěla bych poděkovat vedoucímu mysliveckého kroužku v Partutovicích Jiřímu Šustkovi za jeho obětavost a nadšení při vedení dětí v kroužku. Věnuje dětem a myslivosti hodně času a je vidět, že to dělá s láskou a nasazením. Jsem ráda, že takový kroužek u nás vznikl a děti mají i v dnešní době, plné počítačů a her, zájem o přírodu, její poznávání a ochranu.
Přála bych dětem a rodičům z okolních měst a vesnic, aby se i u nich našli obětaví vedoucí z řad myslivců, kteří by měli odvahu také začít pracovat s mládeží. Vím, že to není jednoduché, ale to nadšení a radost v očích dětí vám vynahradí čas, který jim věnujete.
Lucie Haitlová, maminka dvou mladých myslivců

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.