Přihlásit

Kde křečci žijí, se moc neví, často ale umírají na cestách (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na cestě za potravou našel smrt. Křeček polní, silně ohrožený a zákonem chráněný druh živočicha, nedokázal ve zdraví překonat starou silnici z Prostějova do Olšan. Zhruba půl metru od krajnice jej srazil automobil.
"Všiml jsem si ho v úterý odpoledne, když jsem se vracel na kole z práce. Ležel na cestě a kolem poletovaly mouchy," vylíčil Lukáš Doseděl z Prostějova.
Křeček vyběhl na silnici kvůli potravě. "Pole bylo na jedné straně zorané a na druhé něco rostlo," zmínil se cyklista s tím, že jej překvapila robustnost i zbarvení zvířete. "Znám jen malé domácí křečky. Vůbec jsem netušil, že ten polní je takhle velký, že má tak krásně zbarvenou srst," poznamenal Lukáš Doseděl.
Na silnicích přicházejí o život také ježci a kočky. Zábrany kvůli jejich bezpečí ale nikdo nestaví. "Překážky děláme jen na jaře, a to kvůli tahům chráněných obojživelníků," zmínila se Petra Orálková z prostějovské pobočky Českého svazu ochránců přírody. Podle ní na severu Evropy umisťují kolem dálnic zábrany kvůli velké zvěři. "Ale ochranu drobné zvěře, pokud vím, nikde neřeší," poznamenala Orálková.
Křečky usmrcené projíždějícími auty prý vídává v okolí Prostějova často. "Zdá se mi, že vůbec nejvíc jich bývá na silnici u Vrbátek," vybavila si.
Křeček polní je příbuzný hrabošů. Dorůstá až do velikosti třiceti centimetrů a váží zhruba půl kilogramu. Za potravou vyráží v noci. Chutnají mu semena obilí, rád se napase trávy a občas vezme za vděk hmyzem.
"Ve svých lícních torbách si dokáže do svého obydlí nanosit až patnáct kilo obilí jako zásobu na dlouhou zimu," zmínila se Petra Orálková s tím, že pokud je křeček napadený, dokáže se směle postavit i mnohem většímu zvířeti. "Například psovi," naznačila. Chcete-li se zapojit do projektu, který mapuje rozšíření tohoto zákonem chráněného druhu, najděte si podrobnější informace na webových stránkách "biolib".
"Odborníci upozorňují, že o výskytu křečka polního v České republice mají jen velmi málo údajů. Já je často vidím běhat ve Vrahovicích. Když vyrazím večer do polí na procházku se psem, tak se je snaží kousnout. Nikdy se mu to ale nepodařilo," prozradila s úsměvem pracovnice prostějovského Ekocentra Iris.
V Olomouci se před časem členové Hnutí Duha snažili zabránit rozsáhlejšímu kácení ve starém sadě ve Slavoníně. Jedním z důvodů byla skutečnost, že lokalitu obývá ohrožený křeček polní. Byli poměrně úspěšní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.