Přihlásit

Jaké je riziko vztekliny v naší republice, a jak je tomu v okolních státech? (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odpovídá Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy České republiky

Naši chovatelé, kteří cestují se svými psy za hranice, a to zejména mimo EU, dobře vědí o riziku vztekliny. Řada států se s ní stále potýká, a proto i v našem veterinárním zákoně platí povinnost chovatele zajistit, aby byli psi, lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od tří do šesti měsíců očkováni proti vzteklině a poté byli podle doby účinnosti použité vakcíny přeočkováni. I turisté by si měli uvědomit, že reálné nakažení vzteklinou na ně číhá v Turecku, na Balkáně, v severní Africe, v Egyptě, ale i v asijských zemích. Aby se riziko minimalizovalo, lze i u lidí provádět v současné době očkování, které musí být provedeno v dostatečné době před odjezdem do zahraničí tak, aby se stihla vytvořit imunita.
Mezinárodní úřad pro zdraví zvířat (OIE) je si toho velmi dobře vědom a vyhlašuje celosvětový program na tlumení vztekliny. Ten spočívá především ve snaze důsledně uplatňovat očkování vnímavých zvířat. Ve svém aktuálním vyjádření OIE konstatuje, že každých deset minut někdo ve světě na vzteklinu zemře. Uvádí se doložitelných pětapadesát tisíc úmrtí lidí ročně, s tím, že skutečné číslo může být o hodně vyšší. Zhruba 99 procent případů je způsobeno pokousáním infikovaným psy, byly zaznamenány i případy přenosu vztekliny při pokousání opicemi. Vzteklina je příčinou více úmrtí než jakékoliv jiné infekční onemocnění. Velkým problémembývají pak v některých zemích zdivočelí pouliční psi a kočky, kteří představují velké riziko pro obyvatelstvo i pro případné turisty. V ČR je riziko vztekliny v současné době malé, poslední případ byl zaznamenán právě u lišek v dubnu 2002, za zemi prostou nákazy jsme byli OIE uznáni v roce 2004.
Pokud dojde k pokousání, je chovatel povinen zajistit, aby bylo zvíře, které poranilo člověka, veterinárně vyšetřeno. Zpravidla se toto klinické vyšetření provádí první a pak pátý den po pokousání, a to i v případech, že bylo zvíře řádně vakcinováno.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.