Přihlásit

Speciální pěna má odradit zvěř od vběhnutí do silnice (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecký spolek dostal dotaci z Jihočeského kraje na odpuzovače zvěře.

Pozorným řidičům jistě neuniklo, že kolem některých silnic na Jindřichohradecku se objevily dřevěné tyče s nalepenou koulí žluté pěny a nebo s bílým štítkem s modrým terčem. V obou případech se jedná o opatření, které má zabránit zvěři, aby vbíhala pod kola vozidel.
Každý okres totiž získal podle jednatele jindřichohradeckého okresního mysliveckého spolku Pavla Průši dotaci od Jihočeského kraje ve výši 50 tisíc korun na pořízení odpuzovací pěny s názvem Hagopur a nebo na modré fólie, které odráží světla reflektorů a mají za úkol zvěř zastavit.
"Zhruba 2,5 roku se ve čtyřiceti honitbách, které se přihlásily, vyhodnocovaly nejkritičtější úseky, kde dochází k nejčastějším střetům a největším ztrátám zvěře. Poté bylo vybráno 13 honiteb, a to šest na Jindřichohradecku, čtyři na Třeboňsku a tři na Dačicku, kde myslivci odpuzovače nainstalovali," uvedl Průša. Doplňuje, že se bude opatření vyhodnocovat.
"V červenci jsme instalovali sloupky s modrou folií na hlavní tahy od Třeboně na Vranín a pak na Lomnici. Měly by odrážet světlo z reflektoru auta a zvěř by se měla zastavit. Bohužel, ve dne to samozřejmě nefunguje. Na hodnocení je dost krátká doba, ale jsme smutní, že jsme před nedávnem, ještě než skončila říje, zaznamenali tři srážky se zvěří," řekl hospodář břilického mysliveckého sdružení Zdeněk Mráz.

***
Honitby, kde jsou odpuzovače
Jindřichohradecko: Jarošov nad Nežárkou, Jindřichův Hradec, Rodvínov, Velký Ratmírov, Zdešov, Březina Třeboňsko: Lomnice nad Lužnicí, Ponědraž, Břilice, Tušť
Dačicko: Bílkov, Markvarec, Chlumec

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.