Přihlásit

Bude odškodnění za Baxe 132 tisíc? (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už je to více než rok a půl, kdy myslivec na okraji Jihlavy zastřelil německého ovčáka Baxe. Případ z prosince 2009 včera opět projednával soud. Odškodnění za smrt zvířete by mohlo podle posudku jít přes 132 tisíc korun. Při včerejším jednání Okresního soudu v Jihlavě navrhl obhájce obviněného myslivce Františka Meda, aby na místě činu došlo na rekonstrukci události. Cílem by mělo být ověření, jak se pes pohyboval a zda se myslivec mohl cítit ohrožen.
Soudkyně Dagmar Koutníková včera nerozhodla, zda se podobný experiment bude konat. Nařídila doplnění znaleckých posudků a výslech dalších svědků.
Veterinární patolog František Kostka uvedl, že není možné určit pořadí střel, které zasáhly cvičeného psa. Bax měl v té době za sebou druhý stupeň kynologických zkoušek a před sebou slibnou kariéru. Mohl z něj být třeba armádní pes.
V osudný den byl Bax na procházce na okraji lesa, nebyl na vodítku. Myslivec František Med už dříve před soudem vypověděl, že se psa v šeru lekl, a proto na něj vystřelil. Celkem padly tři výstřely. Dvě rány zbraně zasáhly zvíře, jeden výstřel šel mimo. Jedna rána šla do břišní dutiny, druhá do čenichu.
"Jsem přesvědčen, že se můj klient trestného činu nedopustil," řekl obhájce Kozák. S názorem obhajoby nesouhlasí majitel psa. "Chci dosáhnout toho, aby soud uznal, že můj pes Bax byl zastřelen neoprávněně," řekl při odchodu ze soudní síně majitel psa Martin Hanáček. Případ byl odročen na polovinu září.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.