Přihlásit

Cesty v Jeseníkách budou bezpečnější (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řidiče budou od střetu se zvěří chránit speciální pachové ohradníky

Bezpečnější průjezd brzy bude po silnicích, které vedou Jeseníky. Moravskoslezský kraj se rozhodl umístit kolem silnic, kde často docházelo ke střetu se zvěří, pachové ohradníky. Zábrany začnou dělníci instalovat již na začátku září. Ohradníky jsou natřeny pěnou s pachem predátorů.
"Tyto ochranné prvky snižují až o osmdesát procent riziko střetu motorových vozidel se zvěří," vysvětlila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.
Pachové ohradníky jsou prostředky na bázi pachových repelentů. Aplikují se na tyče nebo stromy a díky účinné látce, která obsahuje pach člověka nebo například medvěda, rysa, vlka, zabraňují zvěři vstup do nežádoucích prostor a plní přitom funkci pachových bariér.
Na ohradníky se látka přidává jednou za dva nebo tři měsíce, četnost aplikace je odvislá od klimatických podmínek v místě jejich instalace. A kde budou cesty chráněny? U silnic mezi Vrbnem a Karlovicemi, Karlovicemi a Jelení, Malou Morávkou a Dolní Moravicí, mezi Horním Benešovem a hranicí okresu Opava, Karlovou Studánkou a Ludvíkovem, Stránským a Jiříkovem, Karlovou Studánkou a Suchou Rudnou, Třemešnou a obcí Pitárné, Městem Albrechticemi a Linhartovy, Bílčicemi a Májůvkou. Tam všude pachem potřené tyče lze vidět.
Pachové ohradníky sice nenahradí drátěný plot ani zeď, ale zvěř podobné úseky překonává jen s velkou obezřetností. "Na základě statistik dopravních nehod sledujeme vzrůstající trend střetů motorových vozidel s vysokou a černou zvěří s negativním dopadem na ohrožení bezpečnosti a zdraví účastníků silničního provozu a se vznikem značných materiálních škod," konstatoval náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák.
Náměstek doplnil, že ohradníky je nutné dávat k silnicím s ohledem na nárůst počtu motorových vozidel a zintenzivnění dopravy na silnicích druhých a třetích tříd.

Co je pachový ohradník
Pachové ohradníky jsou prostředky na bázi pachových repelentů.
Aplikují se na tyče nebo stromy a díky účinné látce, která obsahuje pach člověka nebo například medvěda, rysa, vlka.
Zabraňují zvěři vstup do nežádoucích prostor a plní přitom funkci pachových bariér.
Na ohradníky se látka dává jednou za dva až tři měsíce, záleží na klimatických podmínkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.