Přihlásit

Smečka zdivočelých psů útočí na ovce i lidi (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V nebezpečí se už ocitli i dva muži, jeden se schoval do traktoru

Zdivočelá toulavá smečka psů ohrožuje lidi a zvířata v okolí Nýdku a Milíkova. Dáví ovce, nepohrdne ani lesní zvěří a útočí dokonce i na chovatele ovcí, kteří brání svá stáda. Před několika dny musel dokonce před řáděním dvou psů v lese u Nýdku Hluchové utéct jeden muž do traktoru.

"Zhruba před měsícem má dcera a zeť uslyšeli zuřivý štěkot našich psů. Když vyběhli před dům, spatřili hrůzné divadlo. Dva velcí psi útočili za bílého dne v rozlehlé ohradě na třináct ovcí. Zeť jim spěchal na pomoc. Psi se však se zkrvavenými tlamami a s vyceněnými tesáky rozběhli proti němu. Byl strachy bez sebe. Naštěstí se otočili a jali opět pronásledovat ovce. Ty se mezitím prodraly ohradou a mizely v okolních lesích s výjimkou jedné. Ležela v trávě sice živá, ale s rozežranou zadní kýtou. Museli ji utratit," líčí Jaroslav Kantor z Milíkova. Podle něj se řada místních rozhodla kvůli neustálým útokům psů chov ovcí zrušit. On sám o tom taky uvažuje.
Zlobí se i myslivci na Nýdecku. V revíru mají místa, kde už téměř nenarazí na zvěř. Také oni už několikrát spatřili dvou či vícehlavou smečku. Obřího chlupáče zachytila i fotopast. Domnívají se, že k nim psi přebíhají z polské strany Stožku. "Je docela možné, že tamní majitelé psy večer vypustí, ať se jdou nažrat. Kontaktovali jsme proto polské kolegy. Slíbili, že to prověří," poznamenal jeden z myslivců.
Zákon říká, že psa může v lese odstřelit pouze myslivecká stráž, a to dvě stě metrů od domu. "Všechno je v lidech. Nezabezpečí si psy a ti si pak dělají, co chtějí. Mně nepřísluší kritizovat zákon, hodnotit, jestli je správný, nebo špatný. Co má však dělat normální myslivec, když spatří, jak dva psi trhají živou srnu, která neskutečně naříká? Nikomu bych to nepřál vidět. Jenže než bych do lesa zavolal mysliveckou stráž, psi budou pryč. Tak ať si každý sám odpoví, zda to zákonodárci vymysleli dobře," uvedl člen myslivecké stráže Milan Janík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.