Přihlásit

Myslivci chválí společný projekt kraje a pojišťovny (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Méně střetů aut se zvěří, zraněných motoristů, škod na autech, ale i zabitých zvířat slibuje společný projekt Jihočeského kraje a nadace pojišťovny Generali. Jak Právo informoval krajský radní Karel Vlasák (ODS), radní odsouhlasili přijetí daru 150 000 korun od Nadace Generali. Kraj k této sumě přidá dalších 200 000 Kč a obnos rozdělí mezi sedm okresních mysliveckých spolků v jihočeském regionu. Jejich členové pak na vytipované silniční úseky silnic nainstalují pachové ohradníky. "Mohlo by jít až o 120 kilometrů komunikací. Společným projektem, s nímž jsou už dobré zkušenosti na Vysočině, chceme přispět k větší bezpečnosti na silnicích v regionu i v ochraně přírody," zdůraznil Vlasák.
Oblastní ředitel pojišťovny Generali Bohuslav Mášl v této souvislosti připomněl, že podle interních statistik pojišťovny jsou jihočeské silnice co do počtu střetů automobilů se zvěří jedním z nejrizikovějších.
"Příčinou přibližně každé dvacáté nehody, kterou v loňském roce naši klienti nahlásili, byl střet se zvěří. Pachové ohradníky jsou obecně považovány za nejefektivnější prostředek ke snížení počtů srážek s lesní zvěří. Na úsecích, kde je myslivci instalovali, snížily riziko střetu se zvěří až o 80 procent," dodal Mášl. Upřesnil, že instalace ohradníků na jednom kilometru silnice vyjde zhruba na 2,5 tisíce korun.
"Máme už vytipované rizikové úseky. Počítáme, že ohradníky nainstalujeme na zhruba 20 km silnic. Půjde například o více než čtyřkilometrovou trasu I/20 od Písku do Nového Dvora," řekl místopředseda Okresního mysliveckého spolku (OMS) Písek Josef Kloboučník.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.