Přihlásit

Zachránil mě útěk do auta, řekl napadený myslivec (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karel Rendl z Volšov na Klatovsku popřel, že by na šedesátiletého muže zaútočil, přesto dostal podmíněný trest

Klatovy, Volšovy
S podmínkou odešel od klatovského soudu Karel Rendl (52) z Volšov, který podle obžaloby bezdůvodně zaútočil v lese na tamního myslivce A. J. (60), zranil ho na hlavě a ještě mu poničil auto. Rendl, který má podle místních na svědomí více konfliktů, ale vinu popírá. Událost se měla stát vloni 28. října, kdy se A. J. vypravil do lesa nedaleko Volšov na čekanou.
"Po desáté večer a potom po půlnoci kolem projelo auto a troubilo. Žádná černá zvěř mi nepřišla, ani jsem si nevystřelil, tak jsem vybil zbraň a vydal jsem se k autu. Když jsem ho odemkl, dostal jsem najednou zezadu ránu do hlavy a padl jsem na zem. Měl jsem štěstí, že jsem měl silnou čepici, jinak mě snad zabil. Zvedl jsem se a viděl Karla Rendla, jak na mě útočí. Musel tam na mě číhat. Podařilo se mi ho odstrčit, hodil jsem zbraň do auta a zamkl se v něm," líčil události A. J., který měl podle svých slov na opuštěné cestě velký strach, že mu Rendl, z něhož cítil alkohol, něco udělá, neboť prý řádil jako smyslů zbavený. Tyčí mu poničil auto, a když viděl, že volá na policii, rozbil mu dokonce přední sklo u jeho Opelu Astra a poté odešel. "Já jsem na místě počkal na policii a na syna, který ji tam dovedl, protože by tam netrefila," dodal A. J.
Rendl ale událost viděl naprosto jinak. Tvrdil, že se na místo vydal proto, že slyšel výstřel, a protože mu asi šest týdnů předtím někdo zastřelil jehně, tak to chtěl zkontrolovat. "Přišel jsem k autu A. J. a on tam stál se zbraní v ruce, mířil na mě a vyhrožoval, že mě zastřelí. Já jsem mu ji vyrazil z ruky, on na mě skočil a už jsme byli na zemi. Tam jsme se mlátili jako dva chlapi. Já se jen bránil a přitom jsem mu zřejmě přetrhl řemínek od dalekohledu. Skončilo to tak, že on seděl v autě a já se probíral, byl jsem dost zmlácený. Řekl, že volá policii a já mu řekl, že jdu na základnu, že tam na ně počkám. Policisté ale nepřijeli," uvedl Rendl, který myslivce před soudem obvinil z toho, že mu měl v minulosti něco odcizit, a dokonce mu opakovaně vyhrožoval zabitím. Zároveň ale přiznal, že to nikdy neoznámil na policii. Tu nevyhledal ani kvůli zastřelenému jehněti, které namísto do kafilerie odtáhl do lesa, kde si na něm měla pochutnat liška.
"Policii jsem nic neoznámil, protože v minulosti jsem se na ně několikrát obrátil a nikdy nic nevyšetřili," vysvětlil Rendl, jehož tamní myslivecké sdružení označilo za nebezpečného a problémového člověka. Fakt, že nešlo o první konflikt tohoto muže, potvrdila i zpráva přestupkové komise, která se Rendlovým jednáním několikrát v posledních letech zabývala a jednou ho potrestala za napadení. Trestní rejstřík ale má čistý.

Trest i pro policisty?
Soudkyně Ludmila Lišková, která během líčení přistoupila i ke konfrontaci, při níž si poškozený a obžalovaný do očí zopakovali to, co už předtím řekli, potrestala Karla Rendla dvouměsíčním trestem s podmíněným odkladem na jeden rok. Zároveň mu uložila uhradit škodu ve výši 7414 korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání.
Kromě Rendla se potrestání mohou dočkat i policisté, kteří se případem zabývali. Zmocněnec poškozeného po skončení líčení totiž Deníku řekl, že podá návrh na kázeňské řízení. Nelíbí se mu, že policisté Rendla poprvé vyslechli až několik týdnů po události, namísto toho, aby ho vyhledali ještě v noci a minimálně u něj udělali test na požití alkoholu, který z něj cítil poškozený.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.