Přihlásit

Ústí chystá zátah na prasata (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ohrožené čtvrti budou chránit pachové ploty, myslivci mají na několika místech povolení k odstřelu prasat

Ústí nad Labem
Prasata běhající uprostřed sídliště nebo ničící udržované trávníky na zahradách na Střekově a dalších místech možná budou v letošním roce minulostí.
Do obydlených míst se každý rok na podzim prasata stahují z posečených polí a z lesů. Město bude nejohroženější oblasti letos chránit takzvanými pachovými ploty, jež mají prasata udržet mimo hranice města.

Pěnu nosili domů
Mluvčí města Klára Křivská uvedla, že důležité bude, aby lidé speciální pěnu proti prasatům neodnášeli. Minulý rok, kdy ji město použilo poprvé, tak někde vytvořili mezery, kterými zvěř mohla projít. Pěnu, často bez účinné látky, si odnášeli na své zahrady. Pěna, do které se aplikují pachové látky odpuzující prasata, bude ale na menší ploše než v loňském roce.
"Zjistili jsme, že v lokalitách se zvýšeným pohybem osob jsou divočáci na lidský pach, který je jednou z hlavních složek pachových plotů, navyklí a jejich výskyt po aplikaci neklesá. Pro tyto lokality se budeme pokoušet najít jiné řešení,"uvedla Křivská.
Město bude aplikace pěny stát kolem dvaceti tisíc korun. Část prací dělají myslivecká sdružení ve vlastní režii.

Povolení střílet
Kromě použití pěny budou myslivci prasata v okolí města pravidelně střílet. V současné době mají deset povolení, která odstřel prasat dovolují.
"Jedná se s o část areálu a okolí Masarykovy nemocnice, zalesněné pozemky na Mariánské skále a v Bertině údolí, okolí okálů a Novosedlického náměstí na Střekově," uvedla Křivská. Dodala, že radnice opakovaně žádala myslivce, aby v honitbách v okolí Ústí prasata lovili v maximální možné míře.
Miroslava Lazarová, starostka Střekova, kde lidé mívají problémy s prasaty každý rok, uvedla, že zatím ví o jejich výskytu v oblasti Nové Vsi a u okálů. "Zde již některá prasata myslivci zastřelili," řekla. Dodala, že výskyt většího počtu prasat se předpokládá až v průběhu podzimu. V některých oblastech města, kde se prasata objevují, je ale nelze lovit. V případě střelby by totiž myslivci mohli ohrozit lidi v okolí.
Město se podle Křivské spolu s myslivci bude snažit odtud prasata vyhnat jinak, například plašením za pomoci speciálně vycvičených loveckých psů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.