Přihlásit

Jelen dohlížel na Svatováclavskou mši (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lesníci a myslivci se v sobotu sešli v lese ve Vendryni u kapličky svatého Huberta na Svatováclavské troubené mši. Tato tradiční akce se pořádá každoročně jako připomínka zesnulých kolegů, jako pocta zvěři a také proto, aby se lesníkům a myslivcům v lese dařilo. Koná se vždy kolem 28. září, kdy vrcholí jelení říje.
Na mši nejdříve promluvil šéf Jablunkovské lesní správy František Lipowski. Hovořil o historii myslivosti a o jelenech. Pak nastoupil farář, jehož slova prokládali trubači hudbou, speciálně složenou pro tuto příležitost. Zároveň byl jeden z mladých myslivců pasován na lovce jelenů, neboť se mu podařilo skolit svého prvního paroháče. Zatímco u kapličky atmosféru mše dokreslila vycpaná hlava jelena s parožím, na Slovensku například ministranti nosí zastřelené zvíře k místu dění na márách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.