Přihlásit

Zvěřina skončila v kafilérii, pytlák v podmínce (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nelegální lov zvěře je na Prostějovsku stále běžnější. Maso pytláci prodávají hlavně v restauracích, tvrdí myslivci

Prostějovsko
Zvěřina, kterou policie zabavila pytlákovi z Kobeřic na Prostějovsku, skončila v kafilérii.
"Poslali jsme na likvidaci sedmdesát kilogramů masa zvěřinového původu," potvrdila Jana Rennerová, mluvčí úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Pytlák zastřelil koloucha jelena evropského, srnu a dva zajíce. "Zvěř vyvrhl, hlavy a kůže včetně vnitřností zahrabal. Maso si naporcoval a nechal," řekla mluvčí.
Kriminalisté pachatele usvědčili. Soud v Prostějově mu vyměřil podmíněný trest. Zabavené maso propadlo státu a úřad, který ho zastupuje, nechal zvěřinu v souladu s legislativou zlikvidovat.
"Toho pytláka znám. Nemyslím si, že by to byl gauner od přírody. Spíš se nechal někým zlákat," vyjádřil se k případu Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov.
Potrestaný muž prý zpytuje svědomí. "Nosí místnímu mysliveckému sdružení krmení pro zvěř," přiblížil jednatel mysliveckého spolku, který doufá, že se pytlák poučil. Nelegální lov zvěře je na Prostějovsku stále běžnější. Pytláci v lesích a na polích střílí vše, co jim přináší zisk. Maso končí podle jednatele myslivců hlavně v restauracích. "Všude po hospodách strojí zvěřinové hody a jídla prodávají za babku. Běžte se ale pro srovnání podívat, za jaké částky nabízejí kilo zvěřiny v marketech," vrtí nad tím nevěřícně hlavou Jiří Procházka. Stýská si, že rozmachu pytláctví napomáhají úpravy krajiny. "Díky pozemkovým úpravám, které scelují pozemky a přinášejí nové asfaltové cesty, se pytláci dostávají daleko za vesnice," vysvětlil. Pytláci na čtyřkolkách a za volanty silných terénních vozů bez problémů zdolávají i upravená pole. "Zrovna minulý týden jsme honili pytláka v offroadu. Neměli jsme šanci jej dostihnout," krčí rameny Jiří Procházka. S pytláctvím se potýkají i rybáři. "V dolním čelechovickém rybníku chyběly letos dvě třetiny všech větších kaprů," popsal Pavel Kosek, hospodář prostějovských sportovních rybářů. Podle jeho mínění je to však spíš výjimečný případ.
"Nemyslím si, že za tím stojí sociálně slabé skupiny obyvatel. Ty se orientují spíše na sběr kovů," podivuje se Jarmila Stawaritschová, starostka Čelechovic na Hané, která se o pytláctví v katastru své obce dozvěděla od Prostějovského deníku. Situaci chce prošetřit.
Policisté se zabývají pytláctvím jen nárazově. Obvykle jim totiž k případu chybí svědkové i důkazy.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.