Přihlásit

Chraňme drobné ptactvo, aby přežilo zimu (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počty malých opeřenců v přírodě každoročně klesají. Ve srovnání s dobou kolem roku 1930 žije dnes asi jen dvacetina drobného ptactva. Každou zimu nepřežije přibližně polovina malých ptáků.
V Anglii, kde jsou zimy nesrovnatelně mírnější, ptactvo krmí 90%domácností. Pokud jste se rozhodli ptačím přátelům pomáhat a máte k tomu podmínky, využijte minimálně dvou krmítek, dostane se tak i na slabší jedince. Čím více krmítek, tím lépe.
Prodejci ptačího krmení mohou přijatelnými cenami přispět k přežití statisíců drobných opeřenců. Ptactvo, které v zemědělské krajině většinou ztratilo podmínky pro bezpečné hnízdění, se přestěhovalo do zahrad a parků lidských sídlišť, kde se však potřebné husté porosty k hnízdění vyskytují také jen minimálně.
Do měst a obcí se však přistěhovaly i nadměrné počty strak, kterých každoročně neúnosně přibývá. Straky na jaře zlikvidují přes polovinu ptačích vajíček a mláďat, v některých lokalitách zničí v ptačích hnízdech téměř všechno.
I přemnožené sojky v jarním období decimují novou ptačí generaci. Ve městě je možné vidět najednou na nevelkém území i dvacet strak. Straky vyzobávají i krmivo z krmítek pro ptáky. Málokdo ví, že straky je možné redukovat od 1. července do 28. února. Účinné je i rozhazování jejich pevných hnízd. Je samozřejmé, že při uvedených postupech nejde o jejich vyhubení. Nedobrá situace pro budoucnost ptačí říše je výzvou pro města, obce, myslivce i jednotlivce s cílem alespoň částečné ochránit existenci ptactva. Jsou i další možnosti a způsoby, jak pomáhat drobnému ptactvu přežít.
Velkou účinnou propagační pomoc mohou poskytovat sdělovací prostředky. Deníky to dělají. Nedostatečné v tomto směru je zapojení všech našich televizí zejména v časech, kdy televizní programy sledují největší počty diváků.
Příroda si sama nepomůže v ochraně ptactva před přemnoženými strakami a sojkami. Neradostné budoucnosti malých opeřenců nepomohou sice krásné, ale v současnosti liché a neúčinné teorie vizionářů o celkové změně české krajiny. Tento krásný utopický sen se neuskuteční ani za sto let.
K zastavení úbytku ptactva mohou pomoci jen co nejrychlejší konkrétní a každododenní činy za účasti statisíců obyvatel České republiky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.