Přihlásit

Asociace profesionálních myslivců ČR (protext.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Společenství sv. Prokopa - spontánní vznik občanského sdružení

Sázava (Benešovsko) 8. prosince - Myslivecká unie ČR dne 4. 11. 2011 v refektáři Sázavského kláštera ustavila "Společenství sv. Prokopa".

Organizace sdružené v Myslivecké unii ČR se sešly 4.11.2011 v refektáři Sázavského kláštera k ustavení "Společenství sv. Prokopa". Kromě členů Myslivecké unie ČR se jednání zúčastnili zástupci města Sázava, Národního památkového ústavu a myslivci z Polska. S hlavními referáty m.j. vystoupili Doc. ing. Miloslav Vach, CSc., který popsal význam osobnosti sv. Prokopa a porovnal jej s dalšími světci, patrony myslivců a Ing. Libor Řehák, Ph.D., jenž vysvětlil odkaz sv. Prokopa a jeho díla pro moderní myslivecký management přírody. V Kapitulní síni Sázavského kláštera pak proběhlo slavnostní přijetí prvních Nositelů odkazu sv. Prokopa. Den jeho úmrtí - 25. březen - byl schválen jako Den myslivosti a myslivců, kdy bude v Sázavě konána Pouť ku sv. Prokopu.

Myslivecká unie ČR si Sv. Prokopa zvolila za symbol moderní české myslivosti a myslivců proto, že to byl prostý, pracovitý a svatý člověk. Odkaz tohoto národního světce, jednoho z patronů Zemí koruny České, dosud oslovuje nejen myslivce a příznivce myslivosti, ale i ty, pro něž je příroda přirozenou součástí jejich života. Statečnost, se kterou se při ochraně zvěře postavil knížeti Oldřichovi, by měla být jednou z ctností moderních myslivců. Neokázalý způsob života, moudré hospodaření v přírodě a jeho působení k rozvoji nejen místa, kde žil, ale i ve prospěch vznikající české státnosti; to jsou hodnoty, které jsou aktuální i dnes, kdy se rozhlížíme po Evropě a současně uvažujeme o tom, jak dál žít ve své vlastní zemi.

Smyslem ustavení Společenství sv. Prokopa je vytvořit vhodné prostředí, ve kterém by všichni, jimž je blízký jeho odkaz, našli povzbuzení k práci ve prospěch myslivosti a přírody. Povzbuzení k prohloubení jeho odkazu, jenž se zhmotňuje v moderním mysliveckém managementu přírody, vycházejícím z tradiční české myslivosti, která chrání zvěř a pečuje o přírodu. Takto pojaté postavení a činnost myslivce v přírodě by mohly být naším přínosem k rozvoji Evropské unie, jelikož v žádném z členských států "myslivecký management přírody" dosud neexistuje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.