Přihlásit

To je prosinec? Ráno zpívají ptáci, sníh se ztrácí i z hor (Mostecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Silničáři i myslivci ušetří, zemědělci se ale obávají poškození již zasazených obilovin

Mostecko
Milovníci teplého počasí letos jásají, zima stále ještě nedorazila a v nejbližších dnech se počasí příliš nezmění. Řidičům to jistě nevadí, zemědělci nebo sportovci na to ale mají jiný názor.
Teploty vysoko nad nulou nedovolují lyžařským střediskům zasněžovat, přírodního sněhu je málo a je mokrý. Na Mostecku se lyžuje pouze na Klínech a i tam již museli jednu ze sjezdovek zavřít. Sjezdovka v Českém Jiřetíně a v Meziboří je mimo provoz. "Potřebovali bychom mráz," shodují se provozovatelé středisek.

Zmrzlé obilí, spokojení silničáři
Nadšení nyní nejsou ani zemědělci. "Ideální toto počasí není. Pokud po teplém počasí přijdou holomrazy, hrozí, že zasazené obiloviny vymrznou," sdělil Vladimír Cita z krajské agrární komory. "Pokud by zas nasněžila vysoká pokrývka sněhu, může se objevit plíseň a ta poškodí porosty," dodal.
Teplé počasí ale znamená i šetření. Silničáři letos do rozpočtu na údržbu komunikací téměř nemuseli sáhnout, myslivci zas ušetří na přikrmování zvěře."Přikrmuje me i v tomto teplém počasí, ale méně," řekla Eva Foltýnová z okresního mysliveckého spolku. V těchto dnech není výjimkou ani ptačí zpěv. Po ránu se ozývá z korun stromů. "Ptáci jsou neuvěřitelně přizpůsobivý živočichové, určitě jim vyšší teploty v zimě nevadí," uvedl mostecký ornitolog Jaroslav Bažant. Rozhodně nedoporučuje, aby nyní lidé krmili ptáky. "Nemá to smysl, ptáci mají potravy dost a mohli by si na to zvyknout a pak si potravu nebudou hledat sami. Lidé mohou ptákům dávat zrníčka do krmítek, až když napadne sníh," dodal odborník.
Teploty budou v příštích dnech mírně klesat, stále by se ale měly držet nad nulou. Mohou se vyskytnout sněhové srážky, případná pokrývka se však dlouho neudrží.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.