Přihlásit

Myslivecký bál v Předoticích na Písecku (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sále restaurace v Předoticích na Písecku proběhl v sobotu 28. ledna tradiční myslivecký ples s hudbou, bujarými jihočeskými tanci i divokými kanci. Pořadatelem plesu bylo Myslivecké sdružení Křešice u Čížové. Jako každoročně byl sál naplněný členy sdružení, jejich rodinnými příslušníky i přáteli. Mezi návštěvníky plesu nechyběl ani obecní starosta František Voldán. A jelikož se jednalo o akci přátel lesa a lovu, oblíbená tombola nabízela něco úlovků z okolních lesů a strání. Zastoupena byla pernatá zvěř - kachny, bažanti i statný krocan, černá zvěř, tedy divočáci, a mezi hlavními cenami byla i jedna srna a daněk.

Kolem půlnoci došlo na losování lístků do tomboly, předseda mysliveckého sdružení Petr Tomášek vyhlašoval tažená čísla a krom jedné ceny, propadlé pro neúčast pravděpodobně již společensky unaveného majitele vyhrávajícího čísla, se tak zakrátko ostatní zvěřinové výhry dostaly ke spokojeným držitelům vylosovaných lístků.

V pestré směsi živé hudby k tanci nemohla chybět skladba "Na strahovskejch hradbách stáli sokolíci", známá též jako "6. července", která ještě v nedávných dobách měla lehký nádech dechovkového protest songu. A to díky vcelku ne až tak razantně protirežimnímu kousku textu: Naše stará práva, jsou tam zakopaná, od našich nepřátel, od našich nepřátel, jsou tam zašlapaná. Orej máti orej práva nám vyorej, až nebudeš moci, až nebudeš moci, sokola zavolej.

Tradicí jihočeských zábav je při Sokolících zapět a zatančit na stole, což nechybělo ani této  ledové sobotní noci, a zábava pozvolna řídnoucích účastníků dále pokračovala do takřka ranních hodin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.