Přihlásit

Drobné zvěře rapidně ubývá (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zima, nezima, do terénu musí v těchto mrazivých dnech i myslivci. Jednou z jejich povinností je totiž dokrmování zvěře.
Václav Petráněk z Mysliveckého sdružení Žlunice vyráží do lesa dvakrát týdně. "Není sníh, a tak všechno nosíme na zádech. Do krmelců a zásypů doplňujeme seno, pšeničnou, žitnou a ječmennou zadinu, zvířatům dáváme i sůl," vysvětluje zkušený nimrod.

Padesátiprocentní ztráta
Zoufalý je ze současného poklesu stavu drobné zvěře. Na Žlunicku je to za poslední rok přibližně padesátiprocentní ztráta. "Ubývá zajíců, bažantů, a koroptve už u nás téměř nejsou," posteskl si Václav Petráněk. Když přijde ke krmelcům doplnit zásoby, většinou ani nejsou vyprázdněné. Příčinu v poklesu stavu drobné zvěře vidí v nulové přirozené potravinové nabídce, nadměrné chemizaci a ochraně predátorů, kterými jsou liška, jezevec, káně, mývalovec i krkavec. MS Žlunice, které obhospodařuje 650 hektarů, zaznamenalo vloni v únoru v honitbě 51 kusů srnčího a 36 zajíců. Letošní sčítání se uskuteční do tří týdnů.
Jiří Vích z mlázovického spolku dokrmuje lesní zvěř třikrát týdně. "Našlapu tak minimálně dva kilometry, nosím zvěři seno a jádro. Nyní jsme podávali také léky na odstranění parazitů. Mrazy jsou extrémní, ale například srnčímu víc vadí vysoká sněhová pokrývka a vlhkost. Zajíců i bažantů ubývá, udržet je v přírodě je složité," přiznává i on.
"Taky nám je zima, ale dokrmovat musíme. Ideální pro zásobování je čas kolem oběda, kdy zvěř odpočívá a nerušíme ji," dodává Jiří Vích. V průběhu posledních dvou let dochází v řadě honiteb nejen k výrazným poklesům drobné zvěře, ale i stavů srnčího. Honitby, které tyto informace zatím poskytly, se nachází v různých částech České republiky a v různých typech honiteb od lužních lesů jižní Moravy až do podhůří Krkonoš a Krušných hor.

Filosofie myslivců .Lov lze chápat pouze ve spojení s činností zaměřenou na zachování a racionální chov zvěře, opírající se o vědecké poznatky. Myslivec musí znát a zvažovat důvody své činnosti, respektovat zachování biologické rovnováhy, být aktivním ochráncem přírody a všech jejích součástí. Lov slouží a ospravedlňuje se jen tam, kde přispívá k udržení rovnováhy v přírodě. Lov dává člověku možnost usmrcovat zvěř. V důsledku toho se stává i velkou lidskou zodpovědností. Myslivec musí přísně dodržovat a zachovávat etiku lovu. Lov není přípustný bez specifického zákonodárství. Bez dodržování zásad není člověk myslivcem, ale pytlákem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.