Přihlásit

Rys znovu zaútočil u Kaplice (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Oběťmi obávané šelmy se tentokrát staly dvě muflonky v oboře nedaleko Omleničky

Kaplicko
Jen krvavé stopy a bezvládné ostatky zbyly po dvou muflonkách, které Vladimír Boledovič spolu s Bohuslavem Zárybnickým choval v oboře mezi Omleničkou a Vracovem u Kaplice.
Zvířata podle chovatelů strhl rys ostrovid. Vladimír Boledovič připomněl, že první zvíře vzalo za své asi před dvanácti dny. "V oboře jsme našli čerstvé stopy po rysovi. Čekali jsme tedy, kdy se šelma vrátí, a bohužel jsme se dočkali. O další muflonku jsme přišli minulou sobotu," doplnil chovatel.
Že s největší pravděpodobností útočil rys, potvrdil i kaplický veterinář Josef Keclík, jenž muflonky v oboře viděl. "Jedna měla stržený vaz, ta druhá protržené krční žíly a vyžrané vnitřnosti. Kdyby útočil pes, muflona by strhl za zadní běhy. To se ale tady nestalo," vysvětlil Josef Keclík.
"Podle stop to byl stoprocentně rys. Pes by pletivo kolem obory nepřelezl, navíc myslivci nám hlásili, že viděli stopy rysa nad Omleničkou," doplnil Vladimír Boledovič. Nechtěnou zkušenost s obávanou kočkovitou šelmou má i Josef Sejk, jenž v Omleničce chová ovce. Už vloni v dubnu prý právě přičiněním rysa přišel o právě narozené jehně. "A koncem letošního ledna měl rys na mé ovce zálusk znovu. Zvířata ale naštěstí stačila utéct do maštale," uvedl Josef Sejk, jenž ovce chová dvacet let, přičemž za tu dobu se šelma k jeho stádu vypravila poprvé právě vloni. Strana 2

Pokračování ze strany 1
Výskyt rysa v regionu potvrdil i Josef Amcha, jednatel Okresního mysliveckého spolku Český Krumlov.
"Minimálně jeden rys se na Českokrumlovsku pohybuje," sdělil. Myslivci rysa spatřili například vloni v prosinci u silnice v Jeníně nedaleko Vyššího Brodu. V bujanovském revíru, který s tím omlenickým sousedí, pak byl rys vůbec poprvé spatřen minulou zimu.
Jak Josef Amcha doplnil, ovce či další zvěř v ohradách jsou pro největší evropskou kočkovitou šelmu nejsnadnější kořistí. "Lesní zvěř už totiž může být na rysa zvyklá, a tak se má více na pozoru," vysvětlil jednatel okresního mysliveckého spolku.
Dodal, že svou zkušenost s hladovou šelmou má v regionu zřejmě srnčí zvěř. "Vypozorovali jsme, že zatímco dříve byla zvěř třeba na lukách k vidění i odpoledne, teď se zpravidla nenechá vidět před setměním. To může naznačovat, že se bojí právě rysa," doplnil Josef Amcha.
Podle českokrumlovského veterináře Jiřího Bicka je pravděpodobné, že pokud byl na Kaplicku rys spatřen, pak se jedná o rysa ostrovida. "Právě tato šelma žije na Šumavě," zdůvodnil před časem veterinář.
Obavu ze setkání s rysem však lidé mít nemusejí. "Rys je velmi plaché zvíře. Tato šelma se člověka bojí a utíká před ním," ujistil Jiří Bicek.
Zvíře se může začít bránit jedině v případě, že se člověk dostane do jeho bezprostřední blízkosti. "Pak by rys zřejmě aktivoval své obranné reflexy. Ale že by jej člověk překvapil, není příliš pravděpodobné," uzavřel Jiří Bicek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.