Přihlásit

Oboru ve Skalici navštíví během roku přes dva tisíce lidí (Českolipský deník)(

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na svých toulkách krajem jsme „zabloudili" do Skalice u České Lípy, mrzlo a my mohli obdivovat jeleny a daňky z takové blízkosti, jaká se nám nikdyv přírodě nenaskytne. Pan Tatarkovič nám poutavě povyprávěl o vzniku obory, jejímž držitelem a uživatelem je. Dovídáme se o jejím chodu o práci a snad také radosti a hlavně starostech, které s tím má. Oboraje založena ve výšce 299 m nad mořem v údolním toku potoka Šporka s rozlohou 10 ha s povahou lužního lesa, mázólovité, jíovité a pískovité podloží, a proto vyhovuje jak jelenům tak i daňkům.

Obora byla založena v roce 2002, ale předtím se tu chovala černá zvěř, ovšem to bylo bráno jen jako zájmový chov. V roce 2002 byla obora uznána ve spolupráci s výzkumným ústavem myslivosti.

Pravidelně se zde podávají léčiva, jejichž nestor je p. prof. Ševčík. Celý projekt chovu jelení a daňčí zvěře je i nadále veden ve spolupráci se společností Tekro s. r. o. a hlavní poradkyní vkyně této firmy ing. Jolana Kukaňová. Léčiva se právě podávala 4. a 5. února po celém Českolipsku, Liberecku a Děčínsku z důvodu, aby zdravá zvěř nepřebíhala a nemíchala se se zvěří nemocnou, což rovněž bylo nařízeno KVS (krajská veterinární zpráva). Když se obora založila, rozhodlo se pro jelena a daňka. Dovídáme se,že jelen král lesů, má vysokou inteligenci, kdežto daněk na tom už není tak dobře.

Jeleni jsou českého původu a byli dovezeni z Krušných hor. V téhle oboře se klade důraz na genetiku a výživu podle France Vogta z roku 1938, proto je tato zvěř vysoce chovná a jde potom dál do obor, kde se předpokládá, že větší obory budou zásobitelé volných honiteb. Dančí zvěř už je smíchaná, český druh s maďarským. V Maďarsku je zvěř nejkvalitnější na světě. Základem chovu daňčí zvěře byli čtyři vysoce chovní daňci a čtyři daněly z obory Volský žleb od MVDr. Bukovjana. Pan Tatarkovič je nakoupil a oni mu je za půl roku vystříleli. Zkrátka je upytlačili do hospod na maso. Krutá realita dnešní doby a poznámka pana Tatarkoviče: „Pro nás měli obrovskou chovatelskou cenu a pro ně to byl pouhýguláš."Smutné,že?!

Chov zvěře v oboře je minimální, přesto finančně velice náročný.

Výdaje za rok přijdou na 360 tis. a pouze odbor životního prostředí v Novém Boru poskytuje dotaci, i když by se dalo předpokládat, že to bude hlavně obec Skalice.

Jen za loňský rok 2011 zde bylo více jak 2 500 občanů z celé ČR což je 6,8návštěvníka za jeden den, a to nemluvě o nenahlášených návštěvách. V oboře se každým rokem odloví 15-16kusů daňků, 5 jelenů. Zvěř se celý čas volně pohybuje, většinou je v místech, kde se krmí, ale když tam pan Tatarkovič vejde s puškou, laň zdvihne hlavu, dá znamení a všichni se rozprchnou. Lovit se musí. V této oboře je 15 danělek a ty budou mít s jarem 15 mláďat, 5 laní, které budou mít také přinejmenším pět koloušků. Obora není veliká, proto se tu musí udržovat určitý počet kusů. Dověděli jsme se strašně moc věcí o tom, jak jeleni a daňci shazují parohy,a toneže si je otloukají o stromy, jak jsme se domnívali, ale paroh uzraje a sám upadne. To byla pro nás všechny novinka. Stejně jako že parohy neodpadnou oba najednou a jelen nebo daněk chodí třeba i několik dnů jen s jedním, nahnutý na stranu, jelikož je nevyvážený. Parohy jsme si potěžkali, však to také je nějaká váha, kterou ta zvířata na svých krásných hlavách nesou.

Bohužel dnes je všechno pouze o penězích a je smutné, že dotace na večírky celebrit přímo „tečou" a na takové krásné poslání chybí. Ráda se tam vrátím, však už jsem oznámila vnoučatům: „Jen se udělá trošičku vlídnější počasí, jedeme za jeleny a daňky, aby se také pokochala krásou, kterou hned tak někde nepotkají.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.