Přihlásit

V okolí Jeseníku řádí pytlák, loví zvěř do ok (Moravský server)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeseník
Nález pytláckých ok oznámila minulou neděli na policejní linku jednapadesátiletá žena z Jeseníku. Žena si naštěstí včas všimla, že v nástrahách zhruba padesát metrů za jejím plotem uvízly dvě srnky.
Ještě před příjezdem policistů pohotová žena obě srnky vysvobodila. Zvířata vše přestála bez úhony a utekla zpět do přírody.
"Nejednalo se o jediné nástrahy, které pytlák políčil. Kolem oplocení v katastru Jeseníku, části Bukovice, nastražil pět kovových ok z vázacího drátu. Po pachateli policisté pátrají," uvedla mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová. Pokud by barbarský pachatel skutečně dvě srnky upytlačil, podle sazebníku minimálních hodnot zvěře by místnímu mysliveckému sdružení způsobil škodu za skoro třicet tisíc korun. Vzhledem k výši způsobené škody by se již jednalo o trestný čin pytláctví.
Podle Martina Řehy z odboru životního prostředí jesenické radnice, kterýmána starosti myslivecké spolky, jde zatím o ojedinělý případ. Před časem bylo pytlačení zaznamenáno například u Zlatých Hor, kdy muž nechal srnu strhnout svým loveckým psem.
"Nástrahy kovových ok, ve kterých zvěř uvízne hlavou, představují trýznivou smrt, srna se v horším případě uškrtí. Pachatel zřejmě lokalitu dobře znal, protože tam myslivci neloví, ale srny se tam pohybují," vysvětlil Martin Řeha. Do nepříjemností se ale také může dostat řidič, který srnu srazí a pak si zvíře odveze. Pokud si šofér chce kompenzovat pomačkané plechy srnčími pochoutkami, vystavuje se rovněž stíhání z přečinu pytláctví. V případě takové nehody by měl každý motorista volat policii, kterámákontakty na příslušný myslivecký spolek. Myslivci pak zvíře převezmou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.