Přihlásit

Zajíců opět ubylo, naopak liškám se daří (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kdyby chtěla liška z bajky vyzvat zajíce na závod v přespolním běhu, na Olomoucku by možná měla problém. Zajíců je málo. Jejich desetkrát méně než před třiceti lety. Naopak rezavým predátorům se daří velmi. Liščí populace v okrese totiž podobným tempem narůstá. Dobrou zprávu nepřinášejí ani očekávané loňské přírůstky zaječí populace, které byly kvůli nepřízni počasí mizivé. "Loňský přírůstek byl především vlivem nepřízně počasí výrazně nižší, než je běžný průměr. Odhadujeme zhruba padesát procent standardního přírůstku. Tomu se samozřejmě přizpůsobil prováděný odstřel zajíců," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Olomouci Jiří Zbořil. Výsledky posledního sčítání v těchto dnech vyhodnocují uživatelé honiteb. Drobné zvěře dlouhodobě ubývá. Zatímco v roce 1980 odstřelili myslivci v olomouckém okrese deset tisíc zajíců, v roce 2010 jich bylo možné odlovit šestnáct set. Problém není v tom, že by zajíci měli méně mláďat nebo méně vrhů v roce. "Mláďata v přírodě nepřežívají," vysvětlil pokles Jiří Zbořil.
Kromě zemědělské techniky a klimatických vlivů, kdy únorové třeskuté mrazy zdecimovaly narozená mláďata, hubí malé zajíce především predátoři. A těm se daří. Konkrétně počty lišek na Olomoucku narostly za posledních dvacet let desetinásobně. "Dříve byla jedna liška na tisíc hektarů, dnes je jedna na padesát sto hektarů," uvedl Jiří Zbořil.
Kromě dalších přirozených predátorů - kuny, výra, jestřába - ničí populaci zajíců i některé invazivní druhy, například psík mývalovitý a středně velký dravec moták. Při posledním sčítání zvěře zjišťují uživatelé honiteb na Olomoucku i pokles srnčí zvěře. "To je opravdu nepotěšitelné. Počty narůstaly, ale od roku 2008 jdou dolů. V roce 2008 se odlovilo dva tisíce kusů a nyní je to patnáct set kusů. Jestli půjde o dlouhodobý trend, to ukáže až čas," poznamenal Jiří Zbořil.
Stejně tak na poklesu počtů srnčí zvěře se podepisují predátoři. Ale i černá zvěř, která žije v lokalitách se srnčí populací, vytlačuje ji a stresuje. "Jsou případy, kdy divočák dokázal ulovit zesláblou mladou srnu," poznamenal Jiří Zbořil. "Potěšující je, že divočáků vloni ubylo - počet úlovků je na šedesáti procentech předchozího roku. Letos však očekáváme nárůst," uvedl jednatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.