Přihlásit

Klíšťata jsou tady! Dejte si pozor na své psy a kočky (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Psi a kočky jsou s příchodem jara v ohrožení, varují veterináři. Už brzy začne sezona klíšťat. Z jejich kousnutí může domácí mazlíček onemocnět, a pokud donese v kožichu parazita domů, nakazit se může i jeho majitel, třeba když klíště neopatrně odstraňuje. Veterináři radí začít s předstihem používat přípravky, které klíštěti zakousnutí znemožní. Lidé tím ochrání nejen zvíře, ale i sebe.

Onemocnění přenášených klíšťaty loni na řadě míst republiky přibylo. Někdy za to mohou i domácí zvířata, přes která se nebezpeční paraziti dostanou k majitelům. Už brzy přitom začne sezona klíšťat, a tak veterináři doporučují: začněte s předstihem používat přípravky, které klíštěti znemožní zakousnutí.

Psi a kočky jsou s příchodem jara v ohrožení, varují veterináři. Už zanedlouho začne sezona klíšťat, z jejichž kousnutí může domácí mazlíček onemocnět, a pokud donese parazita domů, onemocnět může i jeho majitel, třeba když klíště odstraňuje. Veterináři radí začít s předstihem používat přípravky, které klíštěti zakousnutí znemožní. Lidé tím ochrání nejen zvíře, ale i sebe.

"Základním předpokladem toho, aby váš mazlíček, pejsek nebo kočička, neměli zevní parazity, je správné ošetření přípravkem proti parazitům," řekl veterinář Václav Bartoš. Přípravek, který se kape do srsti na zátylku, by měl mít účinek čtyři týdny. Podle mezinárodního průzkumu, v němž odpovídalo 1500 chovatelů psů a koček, jich 77 procent dává svým zvířatům tuto ochranu jen dvakrát, třikrát do roka. Sezona klíšťat trvá od března do listopadu, než začnou mrazy, a tak většinu času zvíře není chráněné. Zvíře může chránit také speciální obojek, musí však být nasazen dlouhodobě.

Klíště je podle Bartoše rizikové pro přenos řady chorob, z nich nejznámější jsou borelióza a klíšťový zánět mozku. Pes a kočka nedostanou zánět mozku po kousnutí klíštěte, boreliózu ano. Obě nemoci může dostat majitel, pokud si na něj klíště "přeleze". Boreliózu přenáší každé páté klíště, zánět mozku jedno až tři procenta klíšťat. Loni onemocněl například na jihu Moravy rekordní počet lidí klíšťovou encefalitidou, nákazu chytilo 75 lidí, o 20 víc než v roce 2010.

Nemoc hrozí i po odstranění
Nákaza se často přenáší při odstranění klíštěte. Podle Bartoše je proto úplně nejlepší, aby se klíště vůbec neuchytilo. Když se parazit dostane na kůži zvířete ošetřeného antiparazitikem, zasáhne chemikálie jeho nervový systém. Takzvaný efekt rozpálené plotny zabrání uchycení a přisátí. Klíště odpadne a rychle hyne.

Když už se klíště na nechráněné zvíře přisaje, je potřeba ho vytáhnout speciálními kleštičkami, netočit jím, nezakapávat ho olejem, aby se pustilo. Klíště se totiž začne stresovat a dusit a vypustí další sliny, které jsou zdrojem nemoci. Po vynětí klíštěte je nutné místo dezinfikovat a pak nějakou dobu sledovat, zda se chování domácího mazlíčka nezměnilo.

Borelióza nastupuje pomalu, zvíře má zvýšenou teplotu, je unavené, ztratí chuť k jídlu a není aktivní, jak bývalo. Nákaza se může projevit i zánětem kloubů, zvíře kulhá. Potíže se mohou objevovat v periodách. Pokud tedy člověk ví, že pes či kočka měli klíště, a objeví se tyto příznaky, měl by se obrátit na veterináře.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.