Přihlásit

Čápi černí už jsou na cestě z Afriky domů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vzácní čápi černí už jsou na cestě ze svých zimovišť v Africe na svá hnízda v České republice. Podle hlášení francouzských ornitologů, je na cestě také čáp, který se vylíhl a byl okroužkován na hnízdě nedaleko Zadní Doubice v národním parku České Švýcarsko. Byl spatřen v regionálním přírodním parku Camargue jižně od města Arles.
Čáp s kroužkem číslo 6151 je jedním ze čtyř mláďat vyvedených z hnízda u Zadní Doubice v roce 2006. Už v polovině ledna ho ve francouzském přírodním parku spatřil ornitolog Joseph Combe. "Náš čáp se na jihu Francie připravuje na cestu zpět do našich končin a čeká na vhodné podmínky. Při čekání si užívá darů hostitelské země a plně využívá potravní nabídky, kterou mu poskytuje přírodní park," řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.
Podle něj poznatky, které přináší zkoumání života jednotlivých druhů, ukazují, jak důležité je vnímat ochranu přírody nejen v lokálním měřítku, ale také z hlediska evropského či světového. "Souvislosti, které my lidé často nevnímáme, mohou být pro dnes ohrožené druhy doslova existenční otázkou," dodal ředitel.

Hnízdní lokality budou uzavřeny
V národním parku České Švýcarsko už probíhají přípravy na co nejúspěšnější hnízdění ohrožených ptačích druhů v letošním roce. "Zaměstnanci pracující v terénu zahajují sledování ptactva s cílem najít oblasti, kde ptáci zahnízdí," uvedl mluvčí národního parku Tomáš Salov. Hnízdní lokality, nejen čápů černých, ale i výrů velkých a sokolů stěhovavých, pak budou pro návštěvnickou veřejnost dočasně uzavřeny. Dočasné uzavírky hnízdišť se ale obvykle netýkají značených turistických cest.
O úspěšnosti či neúspěšnosti hnízdění rozhodne podle Salova především to, zda budou mít dostatek klidu. Ptáci si místa pro hnízdění hledají ještě před začátkem turistické sezóny, poté s příchodem návštěvníků a zvýšením ruchu mimo značené cesty by pak mohli hnízda opustit a nechat zastydnout vajíčka či hladem uhynout mláďata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.