Přihlásit

Ze semináře: Jak na prodej ze dvora (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Asociace soukromého zemědělství ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Úhlava a Státní veterinární správou ČR naplánovala na měsíce leden až březen 2012 cyklus téměř tří desítek odborných seminářů na téma: Jak na prodej ze dvora. Semináře probíhají vždy v určitém regionu a jsou určeny pro zemědělskou veřejnost s cílem poskytnout lepší orientaci v současné legislativě pro ty, kteří zvažují začít či rozšířit své podnikatelské aktivity o uvádění potravin živočišného původu do oběhu na regionální úrovni.

Jeden ze seminářů proběhl i koncem února v regionu ASZ Praha. Zúčastnili se jej především zemědělci z Prahy, Prahy-východ a Prahy-západ. Školení vedli zástupci Státní veterinární správy ČR Antonín Kozák, Lenka Sedláčková a Jan Váňa. Hned v úvodu vyslovili přání, aby se na ně přítomní kdykoli v průběhu školení neváhali obracet s dotazy či podněty, jelikož seminář by měl mít formu dialogu.


Školení se zaměřuje na sedm oblastí:
1. tvorba legislativy (legislativa Evropské unie, legislativa České republiky),
2. schvalování a registrace výrobců potravin živočišného původu (legislativa, registrace, schválení, výjimky, žádost, provozní a sanitační řád),
3. prodej malého množství vlastních produktů (prodej ze dvora),
4. provozování maloobchodu s výrobou potravin živočišného původu,
5. výroba potravin živočišného původu s výjimkou maloobchodu (malé jatky),
6. farmářské trhy,
7. domácí porážka skotu mladšího 24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu.
Nejvíce prostoru se věnovalo třetí oblasti, tedy specifikaci pojmu "prodej malého množství produktů z prvovýroby a malého množství potravin živočišného původu". Přítomným bylo vysvětleno, že chovatel může v malém množství prodávat ve svém hospodářství ze dvora živou drůbež a králíky, čerstvé drůbeží a králičí maso (maximálně deset kusů drůbeže a deset králíků týdně), syrové mléko a smetanu (v množství, které odpovídá obvyklé denní spotřebě tohoto mléka v domácnosti daného spotřebitele), čerstvá nebalená vejce (nejpozději 21 dnů po snášce v množství 60 vajec jednomu konečnému spotřebiteli), včelí produkty (maximálně dvě tuny ročně), zvěřinu (nejvýše 30 % kusů skutečně odlovené zvěře v dané honitbě) a živé ryby (v množství, které odpovídá obvyklé denní spotřebě těchto ryb v domácnosti daného spotřebitele). Pokud jsou splněny tyto podmínky, nevyžaduje se schválení, případně ani registrace od krajské veterinární správy.
U čtvrté části - provozování maloobchodu s výrobou potravin živočišného původu - bylo školeným vysvětleno, že maloobchodní zařízení, ve kterých se tyto činnosti provádí, podléhají pouze registraci u krajské veterinární správy. V případě masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků a produktů rybolovu ale platí, že jinému zařízení smí být dodáváno maximálně 35 % své týdenní produkce.
V případě malých jatek (oblast 5) je povolena porážka nejvýše dvaceti velkých dobytčích jednotek týdně, maximálně však 1000 ročně a u drůbežích jatek nejvýše 1000 krůt, hus nebo kachen týdně, maximálně 50 000 ročně a 3000 kusů ostatní drůbeže týdně, maximálně však 150 000 ročně.
Velice zajímavým bodem školení a čerstvou novinkou byla domácí porážka skotu mladšího 24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu. Tuto porážku v hospodářství chovatele povoluje od 1. ledna 2012 novela veterinárního zákona.

Diskuse: otázky a odpovědi
Diskuse v rámci školení byla poučná nejen pro přítomné zemědělce, ale dala jistě i mnoho podnětů Státní veterinární správě ČR. Bylo například zjištěno, že někteří inspektoři krajské veterinární správy si mohou vyložit povinnosti chovatele po svém (například nutnost nákupu třídičky vajec). Dále zazněl i jeden návrh pro antibyrokratickou komisi ministerstva zemědělství (zbytečně podrobný formulář u ohlášení domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců, když zvíře je přece registrováno). Každý z účastníků školení obdržel příručku Průvodce sedláka veterinárně hygienickou legislativou, kterou vydala Asociace soukromého zemědělství ČR. Školení bylo i ze strany ústředí Státní veterinární správy ČR velice pečlivě připraveno a odprezentováno. MVDr. Lenka Sedláčková zdůraznila, že za mnohými legislativními změnami ve prospěch sedláků stojí i několikáté úsilí asociace. Stále ale není dobojováno a hranice řady limitů by do budoucna mohly být ještě posunuty.
V průběhu školení kladli přítomní tak, jak byli v úvodu vyzváni, řadu dotazů.

***
Otázky a odpovědi

* Je nutné označit čerstvá nebalená vejce kódem producenta při prodeji v tržnici nebo maloobchodě?
Ne, pokud vejce pochází z hospodářství chovatele, který chová nejvíce padesát nosnic a je dodržen požadavek na množství - tedy šedesát vajec v průběhu jednoho týdne do místní maloobchodní prodejny nebo prodej nejvýše šedesáti vajec přímo jednomu konečnému spotřebiteli v tržnici.

* Chovám zhruba 1600 nosnic.Od nich 70 % vajec prodávám přímo ze dvora, 30 % do maloobchodu. Musím si pořídit třídičku vajec?
Ne, pokud vejce prodáváte jako netříděná, ale musí být nutně prosvícená.

* Je nutné zajištění určité teploty vajec při skladování a přepravě?
Ano, je třeba zajistit nekolísavou teplotu minimálně 5 °C a maximálně 18 °C. Vejce je nutné prodat do 21 dnů po snášce, datum minimální trvanlivosti je 28 dnů.

* Pokud chci v menším množství prodávat neporcované králíky do místní prodejny, musí být maso nějak označeno?
Ano, musí u něho být cedulka, že maso není veterinárně vyšetřeno a je určeno po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele. Nezapomeňte, že při prodeji čerstvého králičího masa nesmí být oddělována hlava od těla.

* Je možné prodávat maso skotu mladšího 24 měsíců z domácí porážky v maloobchodní prodejně?
Ne, toto maso je určeno pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.