Přihlásit

Rys si kromě muflonů vyhlédl i statnou laň (Českokrumlovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českokrumlovsko
Žádný vzácně chráněný druh, nýbrž šelma vyskytující se v celkem hojném počtu. Tak o rysu ostrovidovi hovoří chovatelé na Českokrumlovsku i v sousedních regionech.
Nyní se totiž ozvali další z nich, jimž rys napáchal mnohatisícové škody.
Například chovatel Zdeněk Zajíček přišel před necelým měsícem ve Veveří u Nových Hradů přičiněním rysa o jednodenní tele vážící 45 kilogramů. "To rys strhnul a zčásti i vyžral," popsal Zdeněk Zajíček. "Dobytek mám přitom ustájený asi 500 metrů od trvale obývaného domu, kde je značný pohyb lidí i loveckých psů," doplnil Zdeněk Zajíček.
Že škodil rys, je prý jasně patrné z pitevního protokolu.
"Před časem jsem měl ještě jednu škodu - za podivných okolností nám uhynulo tele, ale nebylo vyžrané, proto jsme ani na rysa neměli podezření. Ale když si to teď zpětně promítnu, rys zvíře s největší pravděpodobností usmrtil i tehdy," řekl Zdeněk Zajíček.
Ten zároveň připomněl další nedávný případ z oblasti Novohradských hor, kdy zvíře prokazatelně uhynulo přičiněním rysa.
"U Příbrání nedaleko Pohoří na Šumavě na Kaplicku našel můj známý rysem strženou laň, jejíž živá hmotnost přesahovala 80 kilogramů," dodal chovatel.
Rys se podle Zdeňka Zajíčka v regionu vyskytuje už celkem běžně. "Jeho stopy jsou často k vidění ve volné krajině mezi lesy v polích. Je na čase, aby se mínění o tom, že rys je vzácné zvíře, a tak je třeba ho chránit, přehodnotilo," dodal chovatel.
Stejného názoru je i Vladimír Boledovič, jemuž rys v oboře mezi Omleničkou a Vracovem u Kaplice v únoru zahubil dvě muflonky. Chovatel za ně žádal od státu odškodnění, toho se ale nedočkal.
Podle příslušného zákona se totiž finanční náhrada poskytuje pouze v případech, kdy rys způsobí škodu na vymezených domestikovaných zvířatech. Mezi ta patří například skot, prasata, ovce, kozy, koně či osli, avšak mufloni nikoliv.
Zákon podle Vladimíra Boledoviče do jisté míry koliduje s ústavou. "V té se totiž píše, že majetek je nedotknutelný. Jenže jak máme bránit svůj majetek proti rysovi, který je chráněný, a tak mu nemůžeme nijak ublížit?" krčil rameny chovatel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.