Přihlásit

Po lesích Hané pobíhá nový predátor - psík mývalovitý (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Na pohled roztomilá psovitá šelma. Myslivcům však dělá starosti. Řeč je o psíku mývalovitém, jehož populace se na Olomoucku zvětšuje. Vetřelec původem z Číny nemá přirozeného nepřítele. Až na orla skalního, který ovšem nebe nad Olomouckem nekřižuje nijak často. Naopak potravy má psík dostatek.
"Je to další predátor, který ohrožuje veškerou svoji potenciální kořist: od hlodavců, ptáků hnízdících na zemi po drobnou lovnou zvěř - zajíce, bažanty, koroptve," uvedl Jiří Zbořil, jednatel okresního mysliveckého spolku. "Sám přitom predátora nemá. Pouze orla skalního, ale ten se vyskytuje velmi vzácně," poznamenal.

Populace se zvyšuje
Na Olomoucku myslivci v posledních letech odlovili desítky těchto malých šelem. Početní stavy huňatého škůdce musejí regulovat. "V porovnání s liškou nebo kunou však nejsou škody napáchané psíkem mývalovitým tak zásadní," sdělil Jiří Zbořil. Zatím. Šelmě se velmi daří a populace se rok od roku zvětšuje. "Musíme s ním počítat. Populace roste a rozšiřuje svůj areál. Nemá přirozeného predátora, má dostatek potravy a ideální podmínky pro rozmnožování," dodal.
Psík mývalovitý pochází z Číny, odkud ho pro kožešinu v první polovině 20. století přivezli do Ruska. Přes Ukrajinu se dostal dál na západ.
"Našel mě je zajímavé,že má zimní spánek. Nepravý zimní spánek, podobně jako jezevec," doplnil Jiří Zbořil. Právě jezevce připomíná šelma spíše než mývala.
Kolik těchto malých, zavalitých psíků, kteří se dožívají více než deseti let, pobíhá na Olomoucku, to se podle myslivců nedá spolehlivě odhadnout. Psík mývalovitý žije v brlohu. Ten si sám vyhrabává nebo obsazuje prázdné nory po liškách nebo jezevcích. V nich samice může vrhnout i deset štěňat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.