Přihlásit

1. duben je mezinárodním dnem ptactva (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci představují jednu z nejoblíbenějších a nejlépe poznaných složek naší přírody. Současně však patří také mezi skupiny živočichů nejvíce ohrožených lidskou činností.
Pětadvacet procent z 514 ptačích druhů, které se pravidelně objevují, na evropském kontinentu výrazně ubylo. Pokud nebudou podniknuty odpovídající kroky na jejich ochranu, může se stát, že zanedlouho už nás v jarním lese místo ptačího zpěvu přivítá jen ticho a hlas motorových pil.
Ptáci mají význam i jako objekt vědeckého výzkumu. Přestože naše poznání řady ptáků dosáhlo obrovského pokroku, stále existuje mnoho tajemného a nepoznaného v jejich životě.
Zde se otvírá velké pole působnosti pro všechny milovníky přírody a jejich ochránce i pro ornitology amatéry a profesionály. Tito jsou organizováni v České společnosti ornitologické. Je to dobrovolné, zájmové sdružení profesionálních pracovníků i amatérů, zabývající se výzkumem a ochranou ptáků, zájemců o pozorování ptáků a milovníků přírody. Realizují se zde projekty výzkumu a ochrany ptáků a jejich prostředí. Organizuje se zde kampaň na ochranu ptactva a propaguje se a popularizuje ochrana ptáků.

Poznej a chraň
Připojením výzkumu a ochrany je snaha o naplnění starého a dnes i poněkud zapomenutého ochranářského hesla "Poznej a chraň!". A co se dělá konkrétně? Jsou to projekty zaměřené na výzkum a ochranu vybraných druhů či skupin ptáků, jako jsou například čáp bílý, čáp černý, labuť velká, dravci a sovy, chřástal polní, bahňáci, ťuhýci a podobně. Dlouhodobé sledování změn v rozšíření a početnosti ptáků, například Mezinárodní sčítání vodních ptáků, hnízdění a zimní atlasy rozšíření ptáků v České republice a podobně. Ve spolupráci s Bird Life International, což je celosvětové sdružení organizací zabývajících se ochranou volně žijících ptáků a jejich prostředím, se provádí výzkum ptáků pomocí kroužkování, mezinárodní projekty, zabezpečení významných ptačích území, jejichž cílem je ochrana míst, které mají celosvětový, či evropský význam pro ochranu ptáků. Úzce se navazuje na mezinárodní projekt "Natura 2000". Co však může udělat každý z nás? Je to pomoc ptákům při zimním přikrmování, vyvěšování hnízdních budek, stavba umělých hnízd pro dravce, budování ostrůvků a hnízdních položek pro vodní ptáky. Dále neustále upozorňovat příslušné orgány státní správy a ochrany přírody na potřebu ochrany ptáků před elektrickým vedením. Neméně důležitá je i ekologická výchova formou akcí pro veřejnost jako je například "Pták roku", "Vítání ptačího zpěvu", sledování jarního příletu ptáků, pomoc při sčítání labutí, čápů, přednášky a výstavy. Občané, pamatujte! Ptáci potřebují naši ochranu!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.