Přihlásit

Povodí Moravy o záchraně 50 netopýrů neřeklo pravdu (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Rozsáhlé kácení stromů v lipové aleji na břehu řeky Moravy mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem doprovázejí další nejasnosti, které se týkají investora akce: Povodí Moravy.

Podle zákona se totiž Povodí mělo postarat o to, aby nebyly ohroženy životy chráněných zvířat, která v této aleji žili. V případě padesátky netopýrů ale existují pochybnosti. Jak tedy jejich záchrana přesně vypadala?

„Jedna z obyvatelek Uherského Hradiště nás přivolala, protože říkala, že v pokácených větvích lip slyší netopýry,” sdělil Martin Tomešek ze Záchranné stanice volně žijících živočichů v Buchlovicích. Na místě zjistil, že tam skutečně netopýři jsou, celkem napočítal 53 zvláště chráněných netopýrů rezavých, z nichž tři byli uhynulí. „Jde o významnou kolonii netopýrů ze širokého okolí,” upřesnil.

Když se MF DNES zajímala o to, co pro záchranu udělali Povodí Moravy nebo jí najatí dřevorubci, dozvěděla se na Městském úřadě v Uherském Hradišti jinou verzi záchrany netopýrů. Nepravdivou.

„Ve chvíli, kdy dřevorubci ořezávali lípu, tak na jedné větvi objevili kolem padesáti netopýrů. Hned zavolali pracovníkovi biologického dozoru a ten domluvil se Záchrannou stanicí Buchlovice odchycení netopýrů,” vylíčil celou událost vedoucí odboru životního prostředí v Uherském Hradišti Květoslav Fryšták. Na otázku, kde takové informace získal, odpověděl: „Od Povodí Moravy.”

Proč Povodí Moravy takto radnici informovalo? Podle mluvčí Povodí Veroniky Slámové šlo z jejich strany o nedorozumění. „Pravdou je, že dřevorubci, kteří byli o záchraně netopýrů poučeni, chtěli jejich nález oznámit, ale těsně je předběhla ona paní,” řekla mluvčí, podle které pak dřevorubci se záchranáři spolupracovali.

Jenže Martin Tomešek z Buchlovic i toto popírá. „Na místě žádní dřevorubci nebyli, byla tam jedině ona paní, co nás k netopýrům volala,” uvedl.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.