Přihlásit

Historie a současnost mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jindřichohradecký archivář František Teplý uvádí, že jedna z prvních mysliveckých organizací vznikla právě v Jindřichově Hradci, tedy ještě před založením hlubockého „Loveckého bratrstva”, které vzniklo v roce 1690 na návrh hlubockého pojezdného Jiřího Jeřábka a jemu podřízených hlubockých myslivců, kteří podali o zřízení „Loveckého bratrstva” žádost Ferdinandu Schwarzenberkovi, jenž věděl, že jeho lovecký personál měl svůj stavovský myslivecký prapor a že tento prapor nosí při slavnostech Božího těla před svými řadami. Vydal jim proto Ferdinand roku 1699 dne 24. října „Policejní a pořádkový řád k udržení dobrého pořádku, výchovy a poctivosti hlubockých myslivců a lesníků” a dovolil jim vejít ve společné bratrství. Odkud si hlubočtí myslivci vzali vzor pro založení tohoto „Loveckého bratrstva” není zpráv, ale zdá se, jak o tom píše právě archivář Teplý z Jindřichova Hradce, že něco podobného, avšak ne tak výrazně pojmenovaného, byla ona myslivecká společnost svatého Eustacha v Jindřichově Hradci, která měla svého direktora a slavila své myslivecké setkání vždy na den sv. Eustacha. Svatý Eustach byl v té době patronem myslivců a až později byl nahrazen svatým Hubertem.

Již od roku 1970 byl každoročně pořádán společenský myslivecký ples, s výjimkou roku 2010, též se ročně koná chovatelská přehlídka trofejí, řadu let jsme pořádali letní tábor dětí z našich kroužků mladých myslivců a ochránců přírody, kterých v letech 1980 až 1990 pracovalo každoročně více jak 20. Aby myslivecká veřejnost byla o veškerém dění v okrese dobře informována, okresní výbor Českého mysliveckého svazu v Jindřichově Hradci již před 40 lety rozhodl o vydávání neperiodické tiskoviny s názvem „Jindřichohradecké halali”, které poprvé vyšlo v květnu 1971. Tento náš časopis vycházel z počátku v nákladu 2 000 kusů, po roce 1995 již v nákladu 700 výtisků. Po téměř 35 letech se přestalo vydávat a tak poslední, 61. číslo „Jindřichohradeckého halali”, vyšlo v březnu 2004.

Počty „adeptů myslivosti” jsou v posledních letech kolísavé. Rekord jsme zaznamenali v roce 1969, kdy se zkoušek z myslivosti zúčastnilo 221 uchazečů. Naproti tomu v roce 2004 bylo ke zkouškám přihlášeno 13 uchazečů. A podívejme se také na zkoušky mysliveckých hospodářů. Tyto zkoušky organizuje a provádí náš spolek Českomoravské myslivecké jednoty již od počátku, kdy byla jednota pověřena jejich pořádáním, kromě roku 2009, kdy se přihlásili pouze tři uchazeči a mimo rok 2011, kdy se přihlásili jen 2 uchazeči.

Práce s mládeží byla v okrese Jindřichův Hradec až do roku 1991 na velmi vysoké úrovni. Také děti z našich kroužků byli vítězi celostátní soutěže o „Zlatou srnčí trofej”. Okresní myslivecký spolek pořádal pro děti, které chodily do kroužků mladých přátel přírody a myslivosti každoročně letní pobytové tábory, kterých se zúčastnilo za sedm let trvání přes 350 dětí. Odchodem řady obětavých vedoucích, zejména Jiřího Vetýšky, práce s mládeží v okrese prakticky zanikla. Okresní myslivecká rada na svém zasedání v září 2006 rozhodla, že práci s mládeží se pokusíme obnovit.

Od podzimu 2007 začal při spolku v Hradci pracovat nový kroužek mladých myslivců a ochránců přírody pod vedením manželů Petra a Miroslavy Slabých. Každoročně v kroužku pracuje 5 až 8 dětí v obou věkových kategoriích, to jsou děti od 2. do 5. třídy a od 6. až 9. třídy. Bohužel nás manželé Slabí v roce 2011 museli opustit. Takže kroužek mladých přátel myslivců a ochránců přírody opět skončil a není jisté jestli se opět obnoví. Chovatelské přehlídky trofejí jsou v Jindřichově Hradci organizovány nepřetržitě od roku 1969, předtím i v padesátých letech nepravidelně. Konány byly v okresním museu, od roku 1969 v okresním domu pionýrů, v rondelu státního zámku(zdevroce 1973 byla návštěva přes 2,5 tisíce osob), několik let v sále restaurace Zbuzany a od postavení vlastní budovy je každoročním místem výstavy velká zasedačka a předsálí spolku.

Lovecká kynologie má v Jindřichově Hradci a jeho okolí bohaté tradice. Již při jubilejní hospodářsko – průmyslové výstavě, která se v Jindřichově Hradci uskutečnila v roce 1888, se konalo zkušební hledání stavěcími psy. Psi byli tehdy zařazeni do následujících skupin: barvíři, jamníci, stavěcí psi domácího plemene, němečtí hladkosrstí, dlouhosrstí a ostnosrstnatí stavěcí psi, pointři, angličtí setři, grifoni a psi ostatní. Kynologické akce v Jindřichově Hradci měly už tenkrát dlouholetou tradici.

Například již v roce 1894 se zde konala výstava psů, kterou uspořádal Spolek pro chov a cvik psů v královstvím Českém. I v současné době má jindřichohradecká kynologie své jméno. Značnou měrou se o dobré jméno zasloužil bývalý dlouholetý předseda kynologické komise pan Vlastimil Novák se svou manželkou Marií, kteří mysliveckou kynologií žili a žijí již přes 50 let.

Takřka 40 let pak byl Vlasta Novák ve funkci předsedy kynologické komise a v roce 2006 jej nahradil nový předseda komise Pavel Šablatura.

O dobré jméno naší kynologie se zasloužil i náš dlouholetý člen a vůdce pan Tomáš Viktorka z Břilic, který se v roce 2005 stal se svým psem, krátkosrstým ohařem, Vigo Afoli, vítězem 67. ročníku Memoriálu Karla Podhajského. Pokračování o historii střelectví přineseme v dalším vydání Jindřichohradeckého deníku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.