Přihlásit

Mrtví divočáci v řece jsou záhadou (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve Mži už našli jedenáct těl divočáků, příčinou smrti není utopení, zastřelení ani prasečí mor

Milíkov
V řece Mži tento týden plavala těla jedenácti uhynulých divokých prasat. Prvních pět bylo objeveno u Milíkova ve středu, následujícího dne přibylo dalších pět a včera ráno ještě jedno. Jak se divočáci ocitli v řece a co bylo příčinou jejich úhynu zůstává záhadou.
"Všechny dosud nalezené kusy měly kolem metráku. Počítám, že jich bude víc, ty lehčí už možná doplavaly do přehrady v Hracholuskách. A je skutečně záhadné, jak se do vody dostaly," uvedl hospodář stříbrské myslivecké společnosti, jehož jméno jsme slíbili nezveřejňovat.
"Variant, co se mohlo stát, bylo několik a všechny postupně padají. Všechna těla byla ve vodě už delší dobu. Selský rozum mi říká, že se zvířata utopila, když přecházela řeku po ledě. Ale při pitvě prvních kusů prý neobjevili v jejich plicích vodu a utopení vyloučili," uvedl myslivecký hospodář. "Divočáci nebyli zastřeleni, po pitvě je zřejmé, že neuhynuli ani na prasečí mor. Zbývá varianta, že je někdo otrávil. Ale to by pak musel travič těžké metrákové kusy odtáhnout k vodě a naházet je tam. To je podle mě zcela nelogické," uvažuje myslivec.
Nález utonulých prasat potvrdili hasiči i policie. O jejich vylovení byli požádání vzhledem k nepřístupnému terénu profesionální hasiči. "Předpokládáme, že uvedené číslo není konečné, že utonulých divočáků najdeme ještě víc. Případem se už zabývá policie," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.
"Tento případ zatím jen evidujeme, proto nemohu říci, zda se jím budeme zabývat nebo ne. Vše bude záležet, jakou informaci dostaneme od veterinární správy. Ta si odvezla vzorky z uhynulých zvířat k pitvě. Případné další vyšetřování bude až na základě jejích výsledků," uvedla tachovská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Na okresním pracovišti Krajské veterinární správy v Tachově nás odkázali na krajské pracoviště, tam na mluvčího Státní veterinární správy v Praze Josefa Dubna. Ten ale nebral telefon.

Uhynulí divočáci začínají být záhadou
"Jako myslivce nás samozřejmě zajímají spíše živá zvířata," řekl hospodář honební společnosti, která je uživatelem lesa v katastru, kde se uhynulí divočáci našli. "Ale samozřejmě to znamená jistou škodu. Přesně se však vyčíslit nedá. Pomineme-­li maso, které se pohybuje kolem 45 korun za kilo, z loveckého hlediska jsou cenné trofeje. A mezi utonulými zvířaty byly trofejní kusy. Navíc většina nalezených bachyní byla plná, to znamená, že by zanedlouho přivedla na svět mladé," zhodnotil myslivec.
K případu se vrátíme po Velikonocích a budeme zjišťovat, co bylo příčinou úhynu divočáků, a jak se do řeky Mže dostala jejich těla. Podle myslivců se dá očekávat nález dalších také na přehradě Hracholusky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.