Přihlásit

Děti v Mostech si užily dravce při lovu (Horizont)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dravce při lovu, nad hlavami i na vlastních rukou si mohli užít školáci minulý týden na hřišti v Mostech u Jablunkova. Bystré karančo je překvapilo nezbednými kousky a tím, že nejraději chodí, supi s třímetrovým rozpětím křídel budili respekt a rychlí sokoli útočili střemhlav na kořist.

Přes hodinu děti bavila společnost na ochranu dravých ptáků Zayferus. Předvádí to, k čemu jsou dravci stvořeni, a to je lov. Nejdříve si však školáci dravce prohlédli a poslechli si výklad o tom, čím je který pták zajímavý. Pak dostali soutěžní otázky ze života dravců, či museli uhodnout, který je který. Vyhrát mohli pexesa, kalendář a možnost zavolat si dravce na ruku, čehož se s nadšením dočkali tři chlapci. Při letech útočili dravci na atrapy zvířat tažené navijákem.
Hodně děti pobavilo karančo jižní. Vědci tohoto dravce zařadili do skupiny sokolovitých, i když vypadá úplně jinak. Chybí mu aerodynamická postava, dlouhá špičatá křídla, krátký ocásek a krátké pařáty. Má dlouhé nohy, chocholku na hlavě a je velmi pestře vybarvené. Vzhledem připomíná spíše papouška a chůzí dinosaury.
Dlouhé nohy často používá k vyhrabání červů, žížal, brouků a posledně na akci vyhrabalo krtka. Karančo jižní létá pomalu, ale velmi dobře běhá. Je neuvěřitelně inteligentní. Na place v Mostech se procházelo karančo Margarita. "V Lednici s ní předvádíme speciální kousek. Umí hrát skořápky. Schováme maso do kalíšku, vezmeme druhý prázdný, oba zakryjeme a rychle mícháme. Karančo kroutí hlavou, sleduje a vždycky pak uhádne, ve kterém je kousek dobroty," sdělil ředitel společnosti Jiří Hrotek.
Zayferus se zabývá moderním sokolnictvím. Důraz klade na ochranu přírody. Věnuje se také rehabilitací zraněných dravců s návratem do přírody. S sebou vozí 30 až 50 dravců. Od malého výrečka o váze 7 dkg až po desetikilového supa. Pečuje o ne devět chovatelů - sokolníků.
Co všechno předvádějí ostatní dravci? Výr velký, největší naše sova, chytá veverku, raroh velký loví obratného zajíce, dřemlík tundrový pronásleduje špačka, sokol lovecký padá střemhlav na bažanta, puštík obecný sedá tichým letem na ruku, sokol stěhovavý loví holuba rychlostí 200 km/hod, sova pálená zakrouží a dosedá na ruku, raroh jižní chytá letící koroptev, jestřáb lesní žene kličkující kunu, orel skalní napadne běžící lišku a sup krahujový létá těsně kolem malých diváků. Dále se diváci mohli těšit na výrečka, sýčka, kalouse, krahujce, káně, poštolku, ostříže, luňáka, včelojeda, orla, supa, kondora, sýce, sovici a puštíka bělavého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.