Přihlásit

Proti nechtěným návštěvám plochy bojují dravci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velká otevřená plocha letiště láká k přistávání nejen letadla, ale také stěhovavé ptáky. V těchto dnech se na dráhu v Mošnově například snášejí obrovská hejna racků.
"Můžou jich být i stovky najednou. Především na jaře a na podzim to bývá nejhorší, protože tažní ptáci si z letišť dělají odpočinkové zóny," říká Jiří Gallat, jehož úkolem je všechny nezvané hosty z letiště vyhnat. S biologickou ochranou Letiště Leoše Janáčka Ostrava začal před šesti lety. "Ochrana mošnovského letiště byla v té době katastrofální. Nyní se můžeme chlubit tím, že je letiště bezpečné. Plašíme od svítání přibližně do deseti hodin večer," doplnil Gallat.
Nejznámějším způsobem, jak vyhnat z letiště stěhovavé ptáky, je nasazení dravců. Nejčastěji Gallat používá sokola stěhovavého, raroha velkého a orla skalního. "Ale dravci jsou jen jednou z možností. Pracovník biologické ochrany musí podle nastalé situace vždy najít to nejvhodnější řešení. Některé druhy ptáků plašíme pomocí dělobuchů nebo psů. Na jiné musíme poslat dravce, jindy používáme třeba brokovnici," popsal Gallat.

Dravec letí lovit
Úkolem dravců není ptáky jen vyplašit. Dravec letí lovit. "Ono to nefunguje tak, že se dravec proletí nad letištěm a ostatní ptáci zmizí. Kdyby nelovil, brzy by si z něj ostatní ptáci nic nedělali," popisuje Gallat.
Jeho firma se ale nestará jen o plašení ptáků. Má za úkol vyčistit letiště i od ostatní zvěře. "Letiště je oplocené, tudíž se tam moc jiných zvířat nedostane. Ale když se to stane, už nenajde cestu ven. Nemáme čas například srnku nahánět po letišti. Musíme ji odlovit. Buď ji zastřelíme, nebo ji uloví orel skalní," přiblížil Gallat.
Na nějaké slitování není čas. "Když přistává letadlo plné lidí, tak se není o čem bavit. I jen jeden, třeba malý tvor, může způsobit katastrofu," řekl Gallat.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.