Přihlásit

Nebe nad Tachovskem křižují vzácní opeřenci (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orlu mořskému vadí hlavně těžba dřeva, huse divoké hrozí i nepůvodní predátor – mýval

Tachovsko – S jistou dávkou štěstí je možné vidět ve vzduchu nad Tachovskem některé vzácné druhy ptáků. Jde o orla mořského a husu divokou. Opeřence, kteří se u nás, kousek od Tachova, začínají usídlovat. A ornitologové z toho mají radost. Začínají se totiž dostavovat výsledky dlouholeté péče, jejíž začátky sahají až do doby před třiceti lety. „Například husa divoká byla koncem osmdesátých let minulého století téměř vyhubena v rámci celé dnešní Evropské Unie,” upozorňuje ornitolog Karel Machač. Tou dobou začali odborníci chovat husy divoké v takzvaných polodivokých podmínkách. Usilovali o návrat vzácných ptáků do přírody. „A povedlo se. Začali se objevovat ve volné přírodě a to i u nás na Tachovsku. Pozoruji je zde už čtyři roky. Nejprve první pár. Pak husu vodící housátka po trávě. Vloni už u Tisovských rybníků byly tři a letos jsou tu čtyři páry hus divokých,” říká ornitolog. Podle Machače se husy na Tachovsku dobře uchytily. „Housátka, až dorostou, budou ta místa považovat za svůj domov.”

Z jihu na Tachovsko

Odborníci tvrdí, že čtyři páry vzácných hus jsou s ohledem na minulost významné množství. Tito ptáci dorůstají délky až devadesáti centimetrů a mohou mít rozpětí křídel i sto osmdesát centimetrů. „Husy sídlily hlavně na Jižní Moravě a v Jižních Čechách. Nejblíže k Tachovsku se vyskytují nyní na Chebsku u Jesenice,” poukazuje ornitolog na místa.

Hrozbou pro husy divoké jsou predátoři a také činnost člověka. „Hnízdí v okolí rybníků, kde hnízdo může zatopit velká voda po přívalových deštích. Predátoři jim mohou zlikvidovat snůšku, lišky mohou sebrat housata. Navíc se přidává i nepůvodní druh a tím je mýval,” vypočítává nebezpečí Machač.

V období růstu mláďat se husy nesmí střílet. „Hovoří o tom myslivecký zákon. Pak se ale i tyto vzácné husy mohou stát lovnou zvěří. Zatím ale je mezi myslivci tolerance a pochopení. Střílet tyto ptáky by byla škoda.”

Největší orel sídlí hlavně u nás

Na Tachovsku se také začíná usídlovat orel mořský, vzácný dravec. I on zde v osmdesátých letech minulého století byl velikou vzácností. Dravec, největší mezi orly u nás, byl v minulosti vyhuben jako většina dravých u nás žijících velkých druhů ptáků. Vracet se začal do Čech před třiceti lety až díky sokolníkům a ochráncům přírody z Německa. „Orli mořští se sem také začali stěhovat z jihu Čech. Minulý týden jsme je zrovna byli kroužkovat. Na hnízdě bylo nalezeno jedno mládě. O tomto hnízdě víme už pět let,” uvádí dále ornitolog.

Tachovsko drží v rámci Plzeňského kraje primát v počtu hnízd orla mořského. Konkrétní hnízdiště však ornitologové pečlivě tají. „Druh je sice rozšířen po celém kraji, ale na Tachovsku se vyskytuje nejvíce,” tvrdí Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichův Plzni. „Dále sídlí orli mořští v Sedmihoří, na Nepomucku a ve vojenském újezdě v Brdech,” doplňuje místa pobytu vzácných dravců, kteří potřebují pro hnízdění klidné prostředí. To se jim ale mnohde nedostává. „Ruší je zejména intenzivní těžba dřeva. Na to často doplácí,” upozorňuje Makoň.

Orel mořský původně osídloval jen mořské břehy, nevyhýbá se ale i vnitrozemským vodám. Podle pozorování orlů mořských na Tachovsku ornitologové soudí, že zde mohou být ještě další dvě hnízda.

***

Husa divoká...

...žije na rozsáhlém území Eurasie. Její rozšíření pozměnil člověk, jelikož se jednalo o lovný druh. Hnízdí zejména v severní a východní Evropě (na Islandu, ve Skandinávii, Německu, Polsku) a v Asii v rozmezí od Turecka až po Čínu. Člověkem byla zavlečena též na Falklandské ostrovy. Většina populací je tažných, evropští ptáci zimují ve Velké Británii (v případě islandské populace), Nizozemsku, Španělsku, Francii, Středomoří a severní Africe. V Česku hnízdí hlavně na rybníčcích v oblastech jižních Čech a Moravy. Počet hnízdících ptáků je zde přitom odhadován na 580­670 párů. Poslední roky sídlí také na Tachovsku. (2xzdroj: wikipedia) OHROŽENÍ: Liška, mýval, náhlé záplavy, případně necitlivý přístup člověka.

Orel mořský...

...je rozšířen v Evropě a Asii mimo tropické oblasti (palearktické rozšíření). Na severu tvoří hranici rozšíření lesotundra, na jihu hranice probíhá od Balkánského poloostrova přes Turecko k jižnímu pobřeží Kaspického moře. Jako okrajové oblasti výskytu se dají označit i některé středomořské ostrovy, Island, Kamčatka, a ostrovy podél severovýchodního pobřeží Asie. V České republice v současné době (první desetiletí 21. století) pravidelně hnízdí zhruba 30–35 párů. Zimujících ptáků je však mnohem víc (tyto počty přesahují 150 jedinců). OHROŽENÍ: Nemá u nás přirozeného nepřítele. Potřebuje klid, ohrožuje ho těžba dřeva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.