Přihlásit

Studenti lesnické školy vystoupí na celostátní přehlídce škol (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Písek
Studenti Vyšší odborné školy lesnické a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga Písek ve svém volném čase přispívají k ochraně přírody různými způsoby. Například v zimním období přikrmují a pozorují naše přezimující ptáky na krmítkách, která si i sami zhotovují. V loňském roce začali systematicky mapovat hnízda čápa bílého. Proč si vybrali právě čápa? Mimo jiné i proto, že v roce 2014 bude celoevropské sčítání čápa bílého. Projekt studentů 1. B Monitoring a ochrana populace čápa bílého na území Jihočeského kraje byl podpořen nadací O2 v programu Think Big. Do tohoto projektu jsou zapojeny i základní školy a více se o něm dozvíte na webových stránkách http://www.jih.capiweb.cz/.
Aktuální výsledky svých pozorování zpracovali žáci do prací, které osobně obhajovali na školní přehlídce Středoškolské odborné činnosti - soutěži pro talentované středoškoláky. Z celkem 11 prací postupovala první tři umístění na krajskou přehlídku v oboru Ochrana a tvorba životního prostředí. 25. dubna zde studenti prvního ročníku Václav Kopa, Jan Suk a Martin Šindelář získali druhé místo s kolektivní prací Monitoring a ochrana populace čápa bílého na území Jihočeského kraje a v červnu je čeká celostátní přehlídka. Na třetím místě se umístil Šimon Tlach s prací Etologická pozorování ptactva na krmítku v našem životním prostředí, ve které shrnul svá dvouměsíční pozorování, přičemž se zaměřil zejména na vnitro­a mezidruhové chování ptáků na krmítku. K tomu, aby byli žáci takto úspěšní, museli své výsledky zpracovat do odborné práce, která by měla zaujmout po stránce obsahové, ale i z formálního hlediska musí splňovat mnoho kritérií a členění - podobně jako bakalářská či diplomová práce. Úspěchy na krajské přehlídce žáků teprve prvního ročníku svědčí o tom, že jsou schopni přírodu dobře chránit a svou práci prezentovat na veřejnosti, což si procvičili ještě před krajskou přehlídkou v prezentaci před žáky základní školy E. Beneše.
Hovořit čtvrt hodiny o své problematice a hlavně poté v diskusi reagovat na otázky a komentáře odborné hodnotící poroty - to už vyžaduje kus odvahy. Ato vše s nadšením a nezištně. Středoškolská odborná činnost lesáků dokazuje, že ne všichni teenageři tráví svůj čas jen u PC ve virtuálním světě her a na sociálních sítích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.