Přihlásit

Dravci ze Sychrova jsou filmovými hvězdami (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Náročné scény s dravými ptáky zajišťuje pro filmaře známý sokolník Milan Straka

Sychrov
Představte si tu scénu: Hlavní hrdinka jede tryskem na koni. V jednom okamžiku se zakloní dozadu a v tu chvíli mezi její hlavou a hlavou koně prosviští orel.
Zatímco Hollywood by tuto scénu pro svou neproveditelnost možná natočil digitálně, evropští filmaři se obrátili na snad jediného člověka, který je schopen takto náročnou scénu se zvířetem secvičit. Milana Straku ze Sychrova.

Pokračování hitu
Známý sokolník pracuje na německém filmu Kastelánka, který spoluprodukuje TV Barrandov. Film je pokračováním historického snímku Markytánka, který se stal se svými 10 miliony diváků nejúspěšnějším filmem v programu televize SAT1. Strakovi draví ptáci zde mají kromě v úvodu zmíněné ještě celou řadu náročných scén.
"Hlavní hrdinka třeba utíká ze zajetí a cestou najde do sítě zamotaného orla, kterého osvobodí. Později jí pták přistane na ruce. Museli jsme herečce pod rukávem obmotat ruku, neboť by jí pták svými drápy při přistání poranil. Byla to nebezpečná scéna," přiblížil natáčení Milan Straka.

Na první dobrou
Už samotné přistání dravce na hereččině ruce vyžadovalo přesné načasování, kterému musí předcházet hodiny a hodiny trpělivého cvičení. Na ptáka navíc nelze uplatňovat stejné metody, jako třeba na psa. Sokolník pro něj musí být partnerem, nikoliv ale vůdcem. Pokud se dravci nechce, neposlechne. Pověst Milana Straky jako výjimečného cvičitele dravců a víra v jeho schopnosti ale zaujala filmaře natolik, že scény natočili.
"Někdy to bylo dokonce na první dobrou," potvrzuje sokolník, jehož dravce jsme v minulosti mohli vidět například ve snímcích Kletba bratří Grimmů, Probuzení tmy nebo Poslední legie.

Čeští kaskadéři
Na filmu Kastelánka spolu s ním pracuje celá řada českých filmařů a kaskadérů, kteří dostali přednost v natáčení před kolegy z Německa nebo Francie.
"Naši kaskadéři jsou v Evropě vyhlášení, proto třeba rytířský turnaj natáčíme v Čechácha točího čeští kaskadéři. Natáčelo se ve Švihově tři dny, jeden den rytířský turnaj a dva dny scény uvnitř samotného středověkého hradu," vysvětlil Filip Herink, majitel společnosti Wilma Film, která celé natáčení pro německou produkci zařizuje.
Příběh sleduje hrdinku Marii (Alexandra Neldel), která pátrá po svém manželovi Michaelovi, který se vydal po boku krále Zikmunda na válečné tažení proti husitům. Když Marie krátce poté dostane zprávu, že její muž padl v boji, nechce tomu uvěřit. Pouto jejich vzájemné lásky je tak silné, že Marie cítí, že je její muž stále ještě naživu. V touze zachránit svou rodinu se Marie vydá do nepřátelské země po stopách Zikmundových vojsk, aby po Michelovi pátrala.
Film se natáčí pro německou televizi SAT 1 a bude uveden na podzim letošního roku. Minulý díl byl oceněn v Bavorsku filmovou cenou Panter, což je obdoba Českého lva. Oba díly by se pak se zpožděním měly objevit na TV Barrandov.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.