Přihlásit

Při úklidu v lese našli myslivci televize nebo monitory od počítačů (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový Bydžov
:Myslivecké sdružení Nový Bydžov - Vrše, jako každý rok, schvalovalo na členské schůzi plán činnosti na letošní rok. Jednou z činností, kterou se sdružení snaží pomáhat Novému Bydžovu, je i úklid odpadu v okolí města, přilehlých vesnic a komunikací.
Myslivecký hospodář zajistil vše potřebné s městským úřadem a hlavně s technickými službami, a tak jsme mohli začít sbírat odpad ve všech lokalitách honitby, kterou máme pronajatou od honebního společenstva.
Úklid byl proveden v lokalitách Sloupna, Zábědova, Vysočan, Zachrašťan a Nového Bydžova. Odpad byl naložen a odvezen mysliveckým traktorem a osobními vozidly členů sdružení do sběrného dvora. Myslivci tu našli televize, monitory od počítačů, plastové lahve, pneumatiky, sklo, rozebrané čalounění z osobních vozidel a další různorodý, mnohdy nepopsatelný nepořádek. Jako účastník sběru odpadů v jednotlivých lokalitách a při diskusi s ostatními jsme se shodli, že odpadu rok od roku ubývá. Není to v žádném případě moment, abychom s touto činností přestali, ale na druhou stranu je to velmi potěšující. Občas se mne někteří lidé ptají, proč to vlastně děláme, když nás to stojí hromadu peněz, času a vlastně účel je minimální. Nepořádní lidé v průběhu roku nám vždy naházejí odpad zpět. Snažím se vysvětlovat, že volně žijící zvěř si to sama nedokáže uklidit, že většina lidí si přeje pohybovat se v přírodě bez nepořádku. Dále naší snahou je vrátit některé druhy volně žijící zvěře zpět do přírody a ne na smetiště. Hlavním účelem úklidu je, že chceme jít příkladem všem dětem, školákům, ale i dospělým lidem a působit na občany, aby měli osobní odpovědnost za kvalitu přírody ve svém okolí a hlavně si ji bránili.
O autorovi: Martin Novotný, předseda Mysliveckého sdružení Nový Bydžov-Vrše

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.