Přihlásit

Mistři ovládají osm disciplín (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Národní myslivecké slavnosti na zámku Ohrada tradičně ozdobila i soutěž ve vábení jelenů

Hluboká nad Vltavou
Slavnostní fanfáry Jihočeských trubačů zahájily ve slunečném dopoledni sobotní Národní myslivecké slavnosti na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. K vrcholům akce patřila třeba soutěž ve vábení jelenů, jejíž účastníci musejí ovládat osm hlasových disciplín. Na Ohradu dorazily tisíce lidí.
Zmíněné fanfáry zněly nádvořím zámku ještě mnohokrát. "Ráno vítáme návštěvníky, přes den doprovází fanfáry vyhlašování vítězů různých soutěží," uvedl za soubor Stanislav Ženčuch, který před několika lety spolu s například Jiřím Tauerem neobvyklé těleso zakládali kvůli posílení mysliveckých tradic. O popularizaci myslivecké hudby se trubači, působící pod okresním mysliveckým spolkem, starají i speciálními semináři a dalšími akcemi.
Právě myslivecké tradice jsou jedním z taháků slavností, na které přijíždějí návštěvníci z blízkého i vzdálenějšího okolí. Z Třebějic na Soběslavsku i se synem dorazil Pavel Dvořák, který je myslivcem už 26 let. "Jsme tu asi popáté," zmínil Pavel Dvořák, který dodal, že na Hluboké jsou jejich cílem jednak Národní myslivecké slavnosti a jednak zoologická zahrada. "Pravidelně jdeme i do zoo," uvedl Dvořák, který připojil, že slavnosti jsou i příležitostí k tomu potkat známé.
Zástupce nastupující rodinné generace Jan Dvořák na akci ocenil sokolnické ukázky, ale ohledně vlastního příklonu k myslivosti konstatoval, že v jeho případě se teprve uvidí.
Kdo chtěl vidět živá zvířata, tak ale nemusel jen do zoologické zahrady. Jako obvykle byly vypravovány autobusy do Staré Obory. "Dalo by se říct, že je to jako safari," popsal exkurzi revírník z obory Václav Koutný s tím, že kromě výkladu čeká na každou skupinu také šance prohlédnout si zvěř. "Daňčí zvěř se pohybuje přes den, tu je možné vidět," doplnil Koutný. Daňci sice na autobus nečekají, a když se vozidlo přiblíží, tak utečou, ale všichni účastníci podle Koutného zvěř viděli. Lesák si jen posteskl, že někdy se autobus musí proplétat mezi cyklisty, kteří jsou na lesních cestách vlastně návštěvníky, ale ne všichni se chovají podle toho. "Měli by počítat, že potkají nějakou techniku," zmínil revírník.
K vrcholům mysliveckých slavností patřila tradičně soutěž ve vábení jelenů. Podle Jiřího Kasiny, šéfredaktora časopisu Myslivost, který je hlavním pořadatelem mistrovství, navazuje akce na jednu z disciplín někdejších lesnických soutěží Stříbrná pila. Tentokrát se nejlepším vábičem stal Jan Brtník z Lázní Kynžvart. "Letos bylo o jednu disciplínu víc, takže to bylo náročnější," řekl k mistrovství Jan Brtník, který používá plastovou výsuvnou vábničku. Nejsnazší pro něj bylo napodobit hlas jelena u laní. Jako český mistr postupuje s dvěma kolegy na evropské mistrovství, které už dvakrát vyhrál.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.