Přihlásit

Zastřelil psa, dostal dva měsíce (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlavský okresní soud včera vynesl rozsudek v případu myslivce Františka Meda ze Stříteže u Jihlavy, který v lese zastřelil cvičeného ovčáka Baxe.

Zastřelil speciálně vycvičeného služebního německého ovčáka Baxe. Včera se po více než 2,5 letech od tragické události 65letý myslivec František Med dozvěděl verdikt.
Soudkyně Dagmar Koutníková Trnková ho odsoudila ke dvěma měsícům odnětí svobody s podmíněným ročním odkladem a k proplacení náhrady škody ve výši 44 tisíc korun. "Jde o trest na spodní hranici trestní sazby, výchovného charakteru," okomentovala rozhodnutí soudkyně. Doposud bezúhonný muž se po skončení jednání nechtěl k rozsudku vyjadřovat. Společně s obhájcem si nechali lhůtu pro podání odvolání. Rozsudek tak není pravomocný.
Co se přesně stalo? Začátkem prosince 2009 Ivana Hanáčková byla s německým ovčákem Baxem, psem svého syna - profesionálního vojáka toho času na misi v Afghánistánu - na procházce u lesa. Pes nebyl na vodítku. Domů se už ale vracela bez něj. Dvouletého Baxe se speciálním výcvikem totiž v lese zastřelil člen myslivecké stráže - František Med.
Myslivec už dříve před soudem vypověděl, že se psa v šeru lekl, a proto na něj ze své legálně držené kulové zbraně vystřelil. Celkem padly tři výstřely. Dva z nich zasáhly zvíře, jeden šel mimo. Jedna rána trefila břišní dutinu, druhá čenich.
Když k neštěstí došlo, měl Bax v té době za sebou druhý stupeň kynologických zkoušek a před sebou slibnou kariéru. Jeho cena se pohybovala od sedmdesáti do 100 tisíc korun a mohl z něj být třeba armádní pes. Podle majitelů poslouchal na slovo a na nikoho by prý bezdůvodně nezaútočil.
Případem zastřeleného vlčáka Baxe myslivcem se začal jihlavský okresní soud zabývat v září 2010. Kauzu řešil jako - poškozování cizí věci".
Soudkyně Dagmar Koutníková Trnková nechala předvolat znalce. Jejich úkolem bylo určit, kam mířila první rána z myslivcovy zbraně. Celkové odškodnění se mohlo podle posudku vyšplhat přes 132 tisíc korun.
"Od samého počátku jsem tvrdila, že našeho Baxe ten muž zastřelil naprosto bezdůvodně. A navíc střílel v místech, kudy chodí často lidé na procházky," uvedla již dříve Ivana Hanáčková s tím, že tento případ by se měl stát varováním pro všechny ostatní myslivce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.