Přihlásit

Divoká prasata křížená s vietnamskými? Ano, myslivci je odstřelí, aby nekazila chov (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kuriozita. Lidé žasnou. Zoologové se diví. Myslivci nabíjejí flinty. Vidí nebezpečí

Okraj Mostu připomíná asijskou džungli. Podivná barevná prasata žijí v lese nad Souší. Pro lidi jsou záhadou. Nikdy nic takového neviděli.
Divocí čuníci jsou krotcí jako cvičené opice. Umí žebrat o jídlo. V půl čtvrté odpoledne zapomenou na volání divočiny a na žaludy, vynoří se z houštiny, zachrochtají a už se to nese.
"Krmíme je z ruky přes plot. Už se nechají hladit. Zvykli si i na našeho psa," říká Světlana Polívková, která má zahradu u lesa. Černobílou bachyni s devíti selaty viděla na Širokém Vrchu poprvé v dubnu. Žerou i podané banány. Ani dětem neublíží.
"Jedno sele přišlo dokonce až před fotoaparát. Pro nás to byl neobyčejný zážitek," píše jedna rodina v dopise, který se objevil na webu města.
"Měla by to být vietnamská prasata, tedy doma chovaná prasata, která pravděpodobně někomu utekla. Každopádně to není úplně běžný obrázek. Snad nezpůsobí nějaké škody," tvrdí Pavel Krásenský z chomutovského zooparku.
Podle Jaromíra Antonova z mysliveckého sdružení Most Ressl se vietnamská prasata už zcela jistě zkřížila s jedinci prasete divokého, které na Širák proniká.
"Z mysliveckého pohledu je toto křížení zcela nežádoucí. Je ničen původní genofond prasete divokého a hrozí zavlečení nemocí domácích zvířat na divokou zvěř," říká Antonov. Myslivci chtějí populaci eliminovat z divoké přírody. Pátrají po majiteli prasat, aby už své svěřence nepouštěl ven.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.