Přihlásit

V přírodě přibyly dvě stovky zajíců polních (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Číměř, Peč
Posílit populaci zajíců si dává za cíl projekt 200 zajíců "plemene" Vaillant do české krajiny. Dceřiná společnost stejného jména, která na tuzemském trhu působí již 20 let a má ve svém znaku právě zajíce, v rámci svých oslav vypustí do přírody dvě stovky ušáků.
Část se jich seznámila včera s novým domovem v honitbách v Číměři a Peči na Dačicku. "O spolupráci s Asociací chovatelů zajíců v Čechách a na Moravě nebylo pochyb," zdůrazňuje obchodní ředitel společnosti Vaillant Czech Group s.r.o. Petr Manda a dodává: "Její představitelé byli garantem, že celý projekt proběhne perfektně, odborně a pro zvířata citlivě. Šlo nám nikoliv o jednorázovou akci, ale o to, aby se zajíci ve vybraných lokalitách zabydleli a vnesli do nich nový život."
"K této akci jsme přistupovali velmi zodpovědně," říká předseda Asociace Jaroslav Horáček. "Provedli jsme návštěvy všech sdružení ještě před vypouštěním a konzultovali za tím účelem vhodná místa. Samotné zazvěřování proběhlo přímo do honitby, v jednom případě také přes oplocenku, a na vývoj budeme i v dalších letech pečlivě dohlížet. Dvě stě zajíců financovaných společností Vaillant bylo rozděleno do všech pěti lokalit a ve stejném poměru samců a samic. Do akce jsme zapojili také Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, s nímž trvale spolupracujeme." Chovatelská zařízení Asociace jsou rozmístěna po celém území České republiky a členové mají v chovech souhrnně asi 130 chovných párů. Ročně se odchová 900 až 1000 zajíců. Z tohoto úhlu pohledu je 200 zajíců sponzorovaných společností Vaillant Czech Group významný počet.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.